18.06.2013.

Free download: Dede Putra - "Kuljavi" (album)

Cazinski bend Dede Putra ("daj putera", žarg.) u svojim pesmama spaja moderno i tradicionalno sa socijalnim temama. Njihovi nastupi su prilično živopisni i zanimljivi, spotovi neobični i duhoviti, a sada su objavili i svoj prvi album, "Kuljavi"

- Nakon dugo čekanja, ljubljanskim vozom, onim u pola četiri, na opjevani Facebook, YouTube, a bogami i Klix, stiže 'Kuljavi', prvi tradicionalni album benda Dede Putra. Spjevano je 10 pjesama na koridama, paprikašijadama i štraparijadama. Neshvaćena ljubav jednog dječaka i udane žene, ljubav za policajkom koja tjera na grijeh, nepokolebani duh nacije gažen čizmom izabranih sinova, radikalizam prožet jezom, krvava osveta zbog zapaljene šibice, razlozi zašto da ne barčemo u generale, uništen život zbog propale ljubavi, jedan spomenar za sve koji su 80-ih bili djeca, napjev iz rodne grude i Thompsonova ljubav prema Sarajevu su teme ispričane kroz ovaj album. Veliki pozdrav čitateljima ovog portala šalje bend Dede Putra, inače pobjednici nijednog festivala. Uzdravlje!, poručili su članovi benda.


Dede Putra je po temama i aranžmanima, kako sami kažu, neka vrsta "šizoidnog teatra", koji svira alt rock sa mnogim primesama i dodacima. Do sada su objavili pesme "Majmun", "Rekli su nam Ćoralići doći" (sa kojom su gostovali u Novogodišnjem programu RTV Cazin), "Oženi me babo moj" te "Facebook", koja se neće naći na albumu.

- Svaka pjesma je zasebna priča i druga svirka. Ja lično nemam omiljenu, jer sam autor svih pjesama osim jedne, koja je zapravo lokalni napjev, pa ne bih kao roditelj isticao da mi je jedno dijete draže od drugog. Želim im svima da porastu i budu zdravi i veliki te da ih raja voli, sluša i pjeva. Za mene lično, realizacija albuma je kao prije kad se igralo lopte sa krpenjačom, pa neko dođe iz Njemačke i donese pravu loptu. Ja sam napokon šutnuo krpenjaču u nepovrat, izjavio je Kemal Delalić, frontmen benda.


Bubnjar Edvin Alagić je objasnio da album traje nekih 45 minuta sa zarezima, ali je dovoljno šarenolik da se sve pesme slušaju.

- Najviše volim albume na kojima ne preskačem pjesme, mi bismo voljeli da ovaj naš bude jedan od takvih. Ima nekoliko stvari koje volim više svirati, a to su ove duže i kompleksnije, veći je gušt kad je pjesma izazovna, rekao je Alagić.

Album možete preuzeti ovde.


Нема коментара: