23. 5. 2013.

Svet Gitara: Kako su se neki od bendova zvali pre nego što su stekli svetsku slavu

On A Friday
Mnogi bendovi koji su danas svetski poznati su tokom svog razvoja promenili imena. Tako se na primer Black Sabbath najpre zvao „Polka Tulk“, da bi tek kasnije promenili ime. U nastavku pročitajte još zanimljivih promena
Izvor: Svet Gitara

Radiohead – Ovaj bend je nastao u jednoj školi u Abingdon-u. Osnivaju grupu „On A Friday“ 1985. godine (iz razloga što su se okupljali da vezbaju petkom u školskim prostorijama). Kada su 1991. godine potpisali ugovor sa firmom EMI predloženo im je da promene naziv benda. Sadašnji naziv nastao je tako što su preuzeli naziv pesme od grupe „Talking Heads“ sa albuma „True Stories“.

The Beatles – Na početku karijere, osim stalne borbe da nadju i zadrže bubnjara, ovaj bend je imao i problem da nadju odgovarajuće ime za svoj bend. „The Beetles“, „The Beatals“, „Johnny And The Moondogs“, „Long John And The Beetles“, „The Quarrymen“ i „The Silver Beatles“ su samo neka od imena koja se nisu zadržala. Konačno se odlučuju za „The Beatles“ u Avgustu 1960.
Tony Flow And The Miraculously Majestic Masters Of Mayhem

Red Hot Chili Peppers – „Tony Flow And The Miraculously Majestic Masters Of Mayhem“ je bila jedna od prvih ideja za naziv ovog benda. Ipak, RHCP je mnogo bolja skraćenica od TFATMMMOM. Promena se dogodila 1983. godine kada su primetili da dobijaju zasluženu pažnju i da im se bliži ugovor sa EMI izdavačkom kućom.

Black Sabbath - Po osnivanju benda,nazvali su se „The Polka Tulk Blues Band“ (Po marki pudera koju je Ozzy video u svom kupatilu). Kasnije su to uobličili u „Polka Tulk“. Nedugo zatim promenili su ime u „Earth“, ime koje je Ozzy mrzeo. Na njegovu sreću, otkrili su da postoji jov jedan bend sa tim imenom, pa su se nazvali „Black Sabbath“, po istoimenom horor filmu iz 1963. godine.

The Who – „The Detour“ je postao „The Who“ 1964. godine. Tokom leta 1964. promenili su ime u „The High Numbers“, ali pod tim imenom se singl „Zoot Suit/I’m The Face“ nije probio. Promenili su menadzera, vratili ime The Who i postali ono što su danas.

Queen – Da li možete da zamislite Freddie Mercury-ja da predvodi bend „Smile“. Tako se zvao bend dok zahvaljujući Freddie-jevoj elegabciji nisu promenili bend u ime koje mu više pristaje.

Slipknot – Bend je 1995. nastupao pod imenom Meld. Jednog dana, ostatak benda je posetio Joey Jordinson-a na benzinskoj pumpi gde je radio u to vreme, kada im je predložio da ime benda bude Slipknot po jednoj od njihovih pesama.

Pink Floyd – Nije tajna da je ime ovog benda kombinacija dva blues muzičara – Pink Anderson-a i Floyd Council-a, ali ono što malo ljudi zna je da su se jedno vreme zvali i „Sigma 6″, „The Meggadeaths“, „The (Screaming) Abdabs“ (or Architectural Abdabs), „Leonard’s Lodgers“, „The Spectrum Five“ i „The Tea Set“.

Van Halen – Oformljeni pod imenom „Mammoth“ 1972. godine, morali su da promene ime jer je bend sa istim nazivom postojao. Frontmen benda, David Lee Roth je hteo da se zovu Rat Salad, ali ostali članovi su se opredelili za „Genesis“. Još jednom, bend je već postojao, tako da su na kraju završili sa „Van Halen“.

Wild Beasts – Hayden Thorpe i Ben Little for oformili su bend 2002. i nazvali se „Fauve“ iliti „Wild Beast“ na francuskom. Kada se Chris Talbot priključio bendu, postali su „Wild Beasts“.
Creedence Clearwater Revival – Počeli su kao „The Blue Velvets“, ali kada su potpisali ugovor sa kućom „Fantasy Records“, vlasnik Max Weiss im je promenio ime u „The Golliwogs“ (Po liku iz dečje knjige). Kada je Saul Zaentz kupio izdavačku kuću zajedno sa njihovoim pravima, rekao im je da menjaju naziv. Creedence Clearwater Revival je bio prvi predlog.
The Sex Maggots
The Goo Goo Dolls – Ako ste ikad pomislili kako je ovo čudno ime za bend, samo se setite da su mogli da se zovu „The Sex Maggots“. Nakon toga „The Goo Goo Dolls“ uopšte ne zvuči loše.

Pearl Jam – Pre „Pearl Jam“-a zvali su se „Green River“, „Mother Love Bone“ i „Mookie Blaylock“ (po košarkašu). Jedna od legendi je ta da je Vedder-ova prabaka po imenu Pearl posedovala recept za dzem koji je bio odličnog ukusa, ali je Vedder negirao tu tvrdnju.

Green Day – Kada su Billie Joe i Mike oformili bend 1987. zvali su se „Sweet children“. Medjutim, u njihovom kraju je već postojao bend koji se zvao „Sweet Baby“ pa su odlučili da promene naziv u „Green Day“ zbog njihove ljubavi prema marihuani.

U2 – Kada se Bono priključio bendu, nazvali su se „Feedback“. Godine 1977. menjaju ime u „The Hype“, ali kada je Dik Evans napustio bend, ponovo menjaju ime. „U2″ im se dopalo i odlučili su da ga zadrže upravo zbog dvosmislenosti koju poseduje.
Starfish

Coldplay – „Pectoralz“ je bilo prvo ime ovog benda. Kada se bendu priključio Guy Berryman menjaju ime u „Starfish“. Konačan naziv „Coldplay“ nastao je kada im je njihov školski drugar predložio da uzmu njegov stari naziv benda jer ga oni ne koriste.

R.E.M. – Ovaj bend je jako dugo bio bez imena jer nikako nisu mogli da se dogovore oko jednog. Imena koja su bila u razmatranju su „Twisted Kites“, „Nego Wives“ i „Cans Of Piss“. Zamislite kakvu bi karijeru postigli da su se nazvali „Cans Of Piss“.

Muse – Od „Gothic Plague“ i „Fixed Penalty“ do „Rocket Baby Dolls“. Kada je bend počeo sebe da uzima ozbiljnije, promenili su ime u „Muse“, ime inspirisano Bellamy-jevom profesrorkom likovnog.

Elastica – Njihovo prvo ime bilo je „Onk“. Dobro je da su ga promenili jer podseća na zvuk koji proizvode svinje. Nazvali su se i „Vaseline“, ali „The Vaselines“ su pretili tužbom, tako da su se na kraju nazvali „Elastica“.
Seymour
Blur – Bend se na samom početku karijere zvao „Seymour“. Kada je 1989. „Food Records“ otkrio bend, nije im se dopadalo ime. Bendu je ponudjena lista imena sa koje su odabrali „Blur“.

Нема коментара: