28.05.2013.

Piše veličanstveni Elvis J. Kurtovich: Light show

Uvod - istorija muzike
Ovo je najstarija češka "Marijana" , autora Vlahe Paljetka (po mnogima prvog kantautora sa naših prostora) koju sam našao.
Snimak je iz 1936. godine:


Čitate moju 125. kolumnu! Mikro-jubilej!

Izvor: Radio Sarajevo

1.Naša stalna rubrike "Teorije zavjere"
Dobio jedan e-mail, pa rekoh sebi, kome da ga proslijedim ako neću svojim vjernim posjetiocima portala:
Kako ja nikome ne vjerujem, provjerio sam postoji li portal koji se pominje u tekstu i našao sam.

2.Završi se Liga Šampiona.
Dragi čitateljke - ostala je do ljeta još samo utakmica (naše reprezentacije sa Latvijom) na koju bi trebale pustiti svoje muške "da je gledaju sa drugovima"!

3. Krv nije voda.
Gledam sina od jednog našeg muzičara šta radi. Ima dvije godine. Otvori mašinu za pranje posuđa, uzme dvije kašike, i onda udara po žicama gdje stoji suđe kao po bubnjevima...:)

Hehe, ne mora biti bubnjar. Danas ima dobrih igračaka - dječijih instrumenata pa se može odrediti šta ko voli. A prije nije bilo tako.

Instrumenti su bili skuplji i nedostupniji nego danas.Već sam jednom davno obećao ispričati priču o ženi koja je kupila prvu gitaru Goranu Bregoviću. Odavno te već planiram. Ubacio bih u tu priču i odnose nekadašnjeg komšiluku( u pitanju je bila komšinica koja je pila kafu sa Breginom mamom). Moram napisat tu priču!

4. Light show
Krenusmo od instrumenata i...kako tu ima puno da se piše skrenusmo lagano do lakše teme - light show-a!
Mladi disk-džokeji koji su po svojim osnovnim i srednjim školama te mjesnim zajednicama puštali ploče, kao i mlade rock grupe koju su svirale na istim mjestima bili su pravi majstori u pravljenju light-showa. Osnovu žmirkanja naših nebuloznih uređaja davali su kondenzatori od veš-mašine koji su se mogli kupiti za male pare u Elektrotehni. Žice, prekidači i fasunge se su nekako mogle maznuti iz "kućnog alata" ali kako naći sijalice u boji?

Moji pokušaji da od obične sijalice napravim sijalicu u boji uz pomoć tempera bojica, balona i izolir trake u boji neslavno su završavali u smradu iza kojeg bi opet izvirivala obična sijalice, bez boje..:(

Neki dan zaglavih u klubu "Underground" ( Kabare ispod Kamernog). Fina rock atmosfera, slavio se Donguidovdan. I gitarista i ton-majstor Pančo i ja počesmo priču o opremi, razglasima...

Bio Pančo mladi roker, srednja škola. I vidi u svojoj mjesnoj zajednici oglas:"Grupa Formula 4 traži tehničara". I prijavi se da bude "roadie" poznatoj grupi iz njegove mjesne zajednice. I prime ga, i na prvoj svirci stave ga da da radi na light show-u! Reflektori su bili napravljeni od kanti za farbu ili marmeladu, sa sijalicama u boji. Umjesto nekog procesora koji bi palio i gasio sijalice - običan prekidač za svaku sijalicu da se ručno pali i gasi!

Počela svirka, i mladi tehničar Pančo krenuo, da u ritmu muzike pali i gasi light show i pravi svjetlosni ugođaj posjetiteljima koncerta.Kad...nakon druge pjesme prilazi mu vođa grupe Ljubiša Racić i kaže: "Sporije malo pali i gasi light show!... POCRKAĆE SIJALICE! "

Bila su to vremena kada su mladi rokeri pravili dimne efekte na bazi velike količine palidrvaca od šibice koji se uguraju u ping-pong lopticu. I tako se mlada hard-rock/heavy metal grupa Lucifer zabavila da u slobodno napravi jednu takvu "dimnu bombu" koja će efektno propratiti početak njihove svirke u Domu mladih gdje su nastupali kao predgupa renomiranim Divljim jagodama. Trud i guranje šibica u ping-pong lopticu se morao isplatiti.

Bubnjar je rekao jaranu koji je imao ulogu pirotehničara da samo prati KAD ON PRVI PUT UDARI PO ČINELI da onda pali palidrvca unutar loptice!
  Znači, kad heavy metal grupa polagano krene da tutnji tu-tu-pa-tu-tu-pa-tu-tu-tu-gru.. kad bubnjar grune po čineli da krene i dim!

A kako ovaj veze nije imao sa muzikom, ili nije skonto kakva je svrha efekta evo šta se dogodilo:

Grupa je izašla na binu, gitarista i basista su krenuli da se uključe u pojačala, bubnjar je sjeo za svoju stolicu, provjerio bas-pedalu, kucnuo po timpanu, dobošu, fusu, ČINELI... I na užas mlade grupe jaran je čim je čuo činelu, upalio i upropastio jedinu dimnu bombu koju su imali...Pjesma nije ni počela, a bend se u dimu štimao i čudio kako imaju "tehničara" koji sve bukvalno shvata...

Teško je išlo sa tim "priučenim tehničarima".Grupa Carski rez svirala je u nekom manjem mjestu u okolini Sarajeva i na tonskoj probi utvrdili su kako u sali imaju one velike starinske reflektore koji se polako pale i "ugrijavaju" što njima kao hard-rock grupi koja hoće da ima atraktivan izlazak na binu nikako ne odgovora.Oni su planirali da krenu tutnjavom iz mraka i da onda "kad muzika grune i light show grune!"

I zamolili su jednog momka koji imao crnu kožnu jaknu da im pomogne.
Pošto se reflektor nije mogao gasiti kada se jednom upali, njegov zadatak je bio da prekrije reflektor jaknom, osluškuje tutnjavu grupe iz mraka, i kad čuje BUBNJARA KAKO JE OŠINUO PO ČINELI skida jaknu i omogući da  svjetlost užarenih reflektora padne na članove grupe i njihovu svjetlucavu garderobu.

Prilično jednostavan zadatak, ali...Ili se ovaj nešto zapričao, ili je sjedio na ušima...uglavnom NIŠTA!

Grupa ide iz mraka tu-tu-tu-pa-tu-tu-pa-tu-tu-tu-gru...ništa! Pa opet ponovo - ništa! I nakon trećeg, četvrtog kruga uvoda u pjesmu već lagano počinju na mikrofon da mu šapću "skidaj jaknu!"

Kako ovaj opet nije reagovao, na kraju su morali na mikrofon da ga skroz glasno opominju i deru se "SKIDAJ JAKNU" !

The End: Napustio nas je zauvijek Ray Manzarek. Njegova muzika ostaje da živi, a kao primjer golemog utjecaja koji su The Doors imali tih godina na mlade širom svijeta prilažem vam sljedeći klip:

Нема коментара: