22. 5. 2013.

Pančevo: Nedavno osnovano "Udruženje rok muzičara Pančeva"

Cilj udruženja je razvoj rok kulture u Pančevu. Jedan od prvih akcija je bila veoma uspešna izložba starih predmeta iz ranih godina razvoja pančevačkog roka
Piše: Vlada Nedelja

Predmeti su uspešno predstavljeni s malim legendama koje su označavale godinu i vlasnika predmeta. Druga izložba je izložba starih fotografija rok muzičara štampanih i izloženih u obliku postera. U pitanje su fotografije preuzete iz knjige "Helikopter na glavi" istorija rok kulture Pančeva od 1962 do 2004. Izložba je predstavljena u okviru Noći muzeja u Domu Omladine Pančevo.
Nekoliko bendova je sviralo - grupa Vreme iz 1975. Vladimir Nedeljkovic alias Zontag i drugi. No, izložba je bila u centru pažnje. Malo gradova je knjigom i ovakovom izložbom obeležilo 50. godina rokenrola, ne samo u Srbiji već i šire. Izložba će biti otvorna i trajaće najmanje dve nedelje. Smeštena je u prostorijama Doma omladine Pančevo koji radi svakog radnog dana do 14 časova. Međutim izložba će biti otvorena i u popodnevnim časovima. Dođite u Pancevo da vidite fotografije scene koja je uz Beograd, Zagreb, Sarajevo i Novi Sad najstarija u Jugoslaviji.

Činjenice:

Prvi rok pevač iz Srbije i prvi bend i rok pevač koji su snimili prvi rok singl - Saša Popaz u pratnji Lale Kovačeva i Metrona. Sanjalice koje su se pojavile 1962. i svirale kao Feniksi na prvoj gitarjadi Beograda 1966. Haski najbolji bend 60-s koji je svirao u Domu Omladine Beograd (Feniksi su otvorili rad Doma) i tako dalje do danjašnjih dana gde su prepoznatljivi - By Pass, Bane Tubacin, Zontag itd.

Нема коментара: