22. 5. 2013.

Bob Dylan: Francuski desničari demonstriraju protiv dodele Legije časti

Predsednica Nacionalnog fronta Marine Le Pen je rekla da bi je to šokiralo i na državnom programu France 3 je izrazila žaljenje što se Legija časti "dodeljuje svima i bilo kako"

Predlog francuske ministarke kulture da se Bobu Dylanu dodeli Legija časti nije svima po volji, a neki drže da američki pevač nije zaslužio prestižnu nagradu koja datira iz doba Napoleona.
Predsednica Nacionalnog fronta Marine Le Pen je rekla da bi je to šokiralo i na državnom programu France 3 je izrazila žaljenje što se Legija časti "dodeljuje svima i bilo kako".
Pre nje je čuvar pečata Legije časti general Jean-Louis Georgelin rekao da pevač nije dostojan te počasti. Prema satiričkom nedeljniku "Le Canard Enchaine", Dylan je pogrešio što je bio pacifista tokom rata u Vijetnamu i jer je pušio marihuanu.

- Svaki ministar predlaže imena za dodelu legije časti i ja sam predložila osobu koju je predsednik Obama nazvao najvećim američkim muzičarem u istoriji, objasnila je ministarka Aurelie Filipetti.

Retko se stranim umetnicima dodeljuje Legija časti, ali Paulu McCartneyu je u septembru 2012. Legiju časti uručio predsednik Francois Hollande.

Нема коментара: