21. 4. 2013.

Tema: Ko su najimućniji rokeri i zabavnjaci?

Ne žive samo folkeri u vilama i dvorcima. Ima sasvim dobro situiranih rokera zabavnjaka, filmadžija… Pojedini su novac pametno uložili i stekli zavidan imetak, što u bivšoj Jugoslaviji, što u inostranstvu
Izvor: Vesti

Još iz vremena bivše Jugoslavije, govorka se da je Goran Bregović jedan od najimućnijih muzičara. Iako mu je u Sarajevu za vreme rata uništeno dosta imovine, s obzirom na to da je investirao u bivšoj Jugoslaviji, ali i u inostranstvu, Brega ipak, nije postao puki siromah. Poseduje kuće u Beogradu, najsavremeniji muzički studio na Balkanu, stanove u Zagrebu, Sarajevu i Parizu, vilu u Perastu, stan koji izdaje, manju jahtu... Mašala! Čuvena je Bregina izjava da je za njega novac - poezija!

Njegov “jaran”, nekadašnji Sarajlija, velika balkanska zvezda Zdravko Čolić, iako se oduvek nehajno odnosio prema novcu, stekao je lepu imovinu. Zna se da ima vilu u naselju Mačkov kamen na beogradskom Dedinju. Pevač se iz nje preselio u novu vilu sa bazenom u blizini Košutnjaka, vrednu 850.000 evra.
Čola se, osim u muzici, oprobao i u biznisu, ali tu, spletom okolnosti, nije baš bio vešt. Svojevremeno je sa Bregovićem bio u poslovnom ''dilu“ - imali su zajedničku izdavačku kuću “Kamarad”. Taj biznis je nestao u ratnom vihoru, baš kao i fabrika plastike u Zagrebu, koju je Čola vodio sa bratom Draganom. Takođe, Čola se nikada nije preterano nervirao zbog materijalnih stvari, budući da je oduvek vrlo pristojno zarađivao… Da je bio racionalniji sa novcem, njegov imetak bi sigurno bio mnogo veći.

Zanimljivo je da ne postoji nijedna fotografija na kojoj je Čolić snimljen u kućnom ambijentu, sa porodicom. To je oduvek odbijao, uz obrazloženje novinarima, da mu je “nekako glupo da se sa porodicom slika na nekoj ugaonoj garnituri”.

Roker Bora Đorđević spada u one rokere koji su pametno investirali svoj novac. Pored stana u Beogradu, kafića i kuće na Rudniku, “Čorba” kupuje zemlju i placeve.

I Đorđe Balašević se može svrstati u situirane muzičare. U Novom Sadu ima kuću, a širom Vojvodine imanja i kuće, kao i porodičnu producentsku firmu. Priče o njegovom bogatstvu popularni “panonski mornar” ocenjuje kao “zavist neke ekipe koja pokušava da svu tu silinu emocija i uspeha, pretoči u cifre, što nije baš tako jednostavno”.

Zvonimir Đukić Đule, vođa rok grupe „Van Gog“ je na glasu kao uspešan biznismen koji je novac godinama stican putem muzike mudro ulagao u nekretnine: kafiće, picerije, stanove, a tu je i porodična fotografska radnja.

- Malo je rok muzičara koji mogu da žive pristojno. Onaj ko puni ’Arenu’ može danas da živi od muzike, kaže za S media portal rok kritičar Peca Popović.

Prema njegovom mišljenju, to su Zdravko Čolić, Balašević, Bajaga, Riblja čorba, Van Gog, Smak, a od muzičara iz bivše Jugoslavije - Severina, Parni valjak, Džiboni, Oliver Dragojević… Za razliku od njih, Popović nije siguran da li “Bregović može da živi na ovim prostorima od prodaje karata, jer to nije uspeo ni u Srbiji ni u Hrvatskoj”.

- Danas mogu da funkcionišu oni pevači koji su se ’naslonili’ na političke partije... Onaj ko pripada jedino svojoj publici, sa njom komunicira preko sajtova ili 'Jutjuba'. U poslednjih deset godina nije se pojavila nijedna velika zvezda u Srbiji. To su, uglavnom, nekadašnja velika imena. Izgubili smo tržište od 23 miliona, a na malim tržištima mogu da opstanu samo velika imena. Danas može da preživi onaj ko ima najmanje 30-40 nastupa godišnje ovde ili u inostranstvu. Ne možete sa pet-šest angažmana tokom godine držati grupu u mobilnom stanju, ističe poznati rok kritičar.

Popović pojašnjava da je malo umetnika koji poput Čolića mogu sebi da dozvole luksuz da za svaki koncert imaju drugačiju scenu, što je “fenomen u svetskim razmerama”, ali da Čola i njegova ekipa posle 42 godine rada mogu da imaju takvu produkciju.

Нема коментара: