6. 2. 2012.

U škripcu: "Ne brini" glavna tema filma "Dječaci..." (video)

Pesma "Ne brini" kultne beogradske grupe U škripcu glavna je muzička tema rokenrol filma "Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa", čije bi snimanje crnogorski režiser Nikola Vukčević trebalo da završi do kraja ove godine
Izvor: Long Play

Hit koji je autor i klavijaturista Zoran Vulović-Vule napisao za album "U škripcu" (1987), jedini u diskografiji benda na kome peva Podgoričanin Aleksandar Tabaš, Vukčević je upotrebio zbog vremenske bliskosti početku devedesetih godina kada se odigrava prvi od dva vremenski odvojena dela "Dječaka iz ulice Marksa i Englesa".



Prvi deo filma smešten pre 20 godina u zimu u nekadašnjem Titogradu, Vukčević  je već snimio tokom januara u Podgorici sa regionalnim i crnogorskim glumcima Anom Sofrenović, Nebojšom Glogovcem, Emirom Hadžihafisbegovićem, Brankom Stanić, Branimirom Popovićem i drugima.

Snimanje drugog dela filma, koji se dešava u leto 2008. godine, trebalo bi da počne u junu sa novom glumačkom ekipom u kojoj ostaju iz prvog dela samo Sofrenović, Hadžihafisbegović  i Stanić.
Za film "Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa" scenario su napisali Vukčević i dramska spisateljica Milica Piletić po motivima drame "Instant" srpskog pisca i reditelja Đorđa Milosavljevića, koja je uspešno pretvorena u pozorišnu predstavu "Instant seksualno vaspitanje" (Specijalna nagrada Sterijinog pozorja 2008).

"Stanko (30) treba da ubije čovjeka, po prvi put. Istog dana, njegov mlađi brat Vojo (16) treba da vodi ljubav, po prvi put. Putevi dva brata će se istog dana ukrstiti nekoliko puta, na neobičan način; ono što se u startu čini lakim/teškim, pokazaće svoju suprotnu stranu, a njihov bratski odnos će biti preispitan", kaže se u sinopsisu filma.


Vukčević, koji spada u red najpoznatijih crnogorskih reditelja mlađe generacije, i profesor je Filmske režije na cetinjskom FDU, ističe da se tokom poslednjih 20 godina na Balkanu konstantno događa istorija: ratovi, pučevi, štrajkovi, osiguranje egzistencije i obrnut sistem vrijednosti, dok u njihovoj senci dosta marginalizovano protiču lične istorije mladih ljudi, prvi poljupci, odrastanje i emocionalno sazrevanje.

"Film se bavi upravo mladim ljudima čija lična/intimna istorija nema alternativu, a čija nadanja i želje su jače od okolnosti koje ih razdvajaju. Priča se bavi i porodicom i onim što od nje nastaje u
vremenu rastakanja. Takođe, priča balansira između tvrdog dramskog stila i veoma komičnih elemenata, uz niz lokalnih specifičnosti koji u sebi sadrže duh univerzalnog - a koji potiču kako iz Titograda tako i Podgorice - i sastavni su dio ove priče
", opisuje Vukčević.  


Film "Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa" radi crnogorska producentska kuća "Galileo production", u saradnji sa slovenačkom filmskom kompanijom "Arkadena", u izvršnoj produkciji Ivana Đurovića. Ovaj filmski projekat dobitnik je druge nagrade Ministarstva kulture Crne Gore za prošlu godinu. 

Zvanična strana filma  http://www.djecaci.me/

Pres materijali http://www.djecaci.me/press-kit/

Нема коментара: