19. 2. 2012.

Bruce Springsteen: Kad sam bio dete isprali su mi mozak katolicizmom

- Nikad nećeš pogrešiti u rokenrolu ako si iznerviran, kazao je muzičar Brus Springstin na konferenciji za novinare održanoj u Parizu, prilikom predstavljanja svog novog albuma koji će biti objavljen 5. marta
Izvor: B92

Album nazvan “Wrecking Ball” predstavljen je 15. februara, nakon čega je Springstin dao intervju britanskom rok novinaru Nilu Mekormiku. Poznat i pod nadimkom “The Boss”, Springstin je tokom razgovora priznao da je i ovaj album pisao pod uticajem besa izazvanog političkim dešavanjima.
- Moj rad se uvek svodio na osuđivanje udaljenosti američke realnosti od ‘američkog sna’, kazao je muzičar dodajući da je sada ta udaljenost veća nego ikada. Prema njegovim rečima, u američkom sistemu postoji veliki jaz čije posledice tek sada počinju da se osećaju.

“Wrecking Ball” je njegov sedamnaesti studijski album, i kako Mekormik ocenjuje, ovo je Springstinova najotvorenija zbirka politički motivisanih pesama. Naslov albuma odslikava urušavanje nekih američkih ideala i vrednosti u poslednjih trideset godina, objašnjava Springstin.


Iako je album zasnovan na mračnom besu, Mekormik dodaje da je Springstin uživo veoma opušten, zabavan i naklonjen filozofiji.

Upitan da li ga opterećuje to što na njega mnogi gledaju kao na glasnika protesta i pobuna, Springstin je kroz smeh odgovorio: - Ja sam užasno opterećen uveče kada spavam u svojoj velikoj kući. To me ubija. Rokerski život je brutalan, ne dozvolite da vam iko ikad kaže da je drugačije.

U ekskluzivnom preslušavanju albuma sa Springstinom, Mekormik ocenjuje da na ovom albumu, iako zvuči besno, na trenutke i mračno, čini se kao da se muzičar predaje, što Springstin negira.

Tračak nade “Šef” pre svega vidi u nedavnim protestima: - Pokret ‘Okupirajmo Vol Strit’ (Occupy Wall Street) je bio veoma moćan i doneo je neke promene u komunikaciji. Pokret ‘Čajanka’ (The Tea Party) postavio je svojevremeno na dnevni red razgovore o nekim temama, ali sada svi ljudi govore o ekonomskoj jednakosti. Takva se konverzacija u SAD nije vodila skoro dvadeset godina!

Album sadrži i religioznu dimenziju, sudarajući se na trenutke sa gospel muzikom. - Kad sam bio dete isprali su mi mozak katolicizmom, našalio se muzičar, objašnjavajući da nepozvani biblijski motivi ipak provejavaju kroz njegove pesme. - To vam je kao sa Al Paćinom u ‘Kumu’. Pokušavaš da pobegneš od svega toga ali te oni povuku nazad. Jednom katolik, uvek katolik.

Springstin je ranije podržavao predsednika SAD Baraka Obamu tokom izborne kampanje. Pesma “We Take Care of Our Own”, prvi singl sa albuma, i ovoga puta je uvrštena u spisak pesama kojima će se Obama poslužiti u predstojećoj predsedničkoj trci. Iako nije oduševljen onim što je do sada učinjeno, Springstin nastavlja da podržava Obamu.

Dovodeći u pitanje aktivno učešće u Obaminoj kampanji, Springstin kaže: - Za umetnika je uvek bolje da održava distancu od centara moći.

On na kraju priznaje da je stvaranje muzike jedino što ume da radi dobro, dodajući: - Uživam u umetnicima koji vole da preduzmu nešto ali i da zabave publiku.

Нема коментара: