29. 1. 2012.

Rijeka: Rock himne u knjizi

Ako vam je promaklo: Zoran Žmirić, novinar i pisac te basista u grupama Laufer, Grad i Grč, napisao je zanimljivu knjigu "Riječke rock himne" kao još jedan pogled na znameniti Ri-rock

"Riječke rock himne" (KUD Baklje, 2011.) knjiga je o nastanku najboljih pesama riječkog rocka od 1979. do 2009. godine. Kroz nekoliko stotina intervjua, autor rekonstruiše nastanak 60 pesama koje su u zadnje tri decenije "proizveli" muzičari kultne riječke rock scene, istovremeno donoseći biografije njenih najznačajnijih kreativaca kao i priče o poreklu imena riječkih sastava.

Na više od 400 stranica, bogato ilustrovanih sa 180 fotografija, knjiga otkriva kako su nastale ključne pesme koje su obeležile Ri-rock, kao i niz zanimljivih priča poput - koja pesma govori o ženskom a koja o muškom samozadovoljavanju, kako je jedan od najboljih domaćih rock vokala u bend ušao jedva prošavši audiciju, od kuda potiče inspiracija za maštovita imena riječkih bendova itd.
Autoritet Žmiriću daje ne samo zapažena novinarska i spisateljska karijera (njegov roman "Blockbuster" iz 2009. je Hrvatsko književno društvo ocenilo najboljim antiratnim proznim delom na Balkanu), već i bogati rokerski staž. Kao basista je svirao u Lauferu od 1987. do '89., zatim je od '98. do 2000. bio član grupe Grad s kojom je snimio albume "Planet majmuna" i "Nebo", a 2008. se priključuje kultnoj grupi Grč. Ovaj potonji riječki alternativni sastav do tada je imao više od 20 godina "radnog staža" i - demo status! Tek s novom postavom koju je okupio njihov utemeljitelj Zoran Štajdohar Zoff (a čine je još Orijen Modrušan na gitari, Zoran Žmirić na basu i Zoran Kovač Kiss za bubnjevima) Grč je objavio - album prvenac! Naime, nakon dve kasete, nekoliko bootleg izdanja te sudelovanja na raznim kompilacijama, Grč je svoj prvi album na CD-u pod nazivom "Još ima krvi" dobio tek 2. 12. 2008. godine. Istina, reč je o kompilaciji njihovih starih snimaka, ali grupa je u novim koncertnim izođenjima vrlo brzo osvežila pamćenje starih pristalica i zadobila brojne nove.

Za kraj kratke priče o verodostojnosti Zorana Žmirića podsetimo: Odbor za javna priznanja Rijeke dodelio mu je, u proleće 2011., godišnju nagradu za stvaralački doprinos u području kulture.

Нема коментара: