6. 1. 2012.

Google i IHG: Brišu linkove za skidanje piratizovanih muzičkih albuma

GOOGLE i IHG ili Institut hrvatske glazbe tijekom ovih dana počeli su s interneta uklanjati linkove za downloadanje glazbenih sadržaja koji su zaštićeni autorskim pravima
Izvor: Index

Pri IHG djeluje Odjel za legalnost digitalne glazbe koji je tijekom prosinca 2011. nadgledao najposjećenije svjetske i hrvatske stranice za nelegalnu razmjenu sadržaja i od njihovih vlasnika tražio uklanjanje linkova na oko 20 piratiziranih novijih albuma domaće produkcije, a s vremenom će ih biti sve više onih čiji će se albumi uklanjati s interneta.
Popis albuma zasad uključuje izvođače različitih žanrova poput TBF-a, Connecta, Dječaka, Hladnog piva, Gorana Bareta i Majki, The Bambi Molestersa, Nine  Badrić, Massima, Olivera i Hausera, a uz albume već poznatih izvođača uključeni su i albumi novijih izvođača poput Radio Luksemburga, Viktorije Novosel, B.B. Konga i drugih.

"Dobra vijest": Za hrvatsku glazbu ipak postoji interes

"Posebno ističemo brzu i kvalitetnu suradnju s hrvatskim Googleom, koji je na naš zahtjev trajno s pretraživača uklonio 294 stranice s direktnim linkovima na piratizirane albume hrvatskih glazbenika. Uklonjene stranice više se neće pojavljivati u rezultatima pretraživanja. U suradnji sa Googleom svaki će se mjesec uklanjati sve više takvih stranica. Najveći broj zahtjeva ipak je poslan prema raznim stranicama za razmjenu sadržaja. Broj linkova na albume domaćih izvođača na njima je ogroman, i jasno govori o velikom interesu za hrvatsku glazbu različitih žanrova – suprotno teoriji da u zemlji ne postoji interes za nju. Tijekom prosinca 2011. na zahtjev IHG-a linkovi na 20-ak albuma u izdanju domaćih diskografa uklonjeni su više od 1700 puta", stoji u službenom priopćenju Instituta hrvatske glazbe.

IGH krenuo u projekt samo dva mjeseca nakon najave kontroverznog američkoga prijedloga zakona protiv online piratstva

Zanimljivo je kako je projekt IHG i Googlea krenuo kratko nakon burne najave Stop Online Piracy Act (SOPA) ili Stop online piratstvu, kontroverznog američkog prijedloga zakona iz listopada kojim se svi piratski sadržaji žele ukloniti s interneta. Zanimljivost kod toga zakona jest što se ne bi brisali samo ilegalni sadržaji nego bi Google morao brisati i "trag" po kojem je došao pa tako potencijalno i forume, internet stranice i sve za čega posebna komisija odluči da krši zakon. Ako ovaj prijedlog zakona prođe, oni koji se nastave baviti piratstvom i budu uhvaćeni mogu dobiti kaznu od pet godina zatvora za 10 ilegalnih sadržaja glazbe ili filma koje objave unutar pola godine.

Hrvatima najzanimljiviji Nina Badrić, Hladno pivo i Connect

Hrvatskim piratima su, prema posljednjim statistikama IHG, trenutačno najzanimljiviji sljedeći izvođači sa svojim radovima:
Hladno pivo - Svijet glamura
Goran Bare i Majke – Teške boje
Dječaci – Istina
Oliver i Hauser – Noć nek' tiho svira
Zoran Predin i Matija Dedić – Tragovi u sjeti
Connect – 3jumf
Radio Luksemburg – Radio Luksemburg u boji
Klapa Kampanel – Aj ća volim te
General Woo – Verbalni delikt
B.B.Kong – Ovo je revolucija
Marko Tolja – Božić u kazalištu
The Bambi Molesters – A Night In Zagreb

Нема коментара: