26. 1. 2012.

Dosije: Kad filmaši zasviraju

Puno je zanimljivih primera muzičke karijere nekih filmskih glumaca i reditelja, a najnoviji i po brojnim ocenama vrlo intrigantni je početak rada zagrebačke rock grupe Luni Megumi Danila Šerbedžije
Autor: J. Dujmović/Glas.ba

Na početku karijere ili kada su već postali slavni u sedmoj umetnosti, muzikom su se bavili (ili to još čine) Johnny Depp (početkom '80-ih gitarista grupa The Kids i Rock City Angels), reditelj Jim Jarmush (pevač i klavijaturista u novotalasnoj grupi The Del-Byzanteens takođe početkom '80-ih), Bruce Willis (debi r&b/pop album "The Return of Bruno" izdao 1987.), Jared Leto (od '98. vodeći vokal, ritam gitarista i autor u rock grupi 30 Seconds to Mars), Kevin Bacon (s grupom The Bacon Brothers od 1995. već nanizao šest albuma), Kevin Costner (pevač i lider country-rock grupe Kevin Costner & Modern West utemeljene 2007.) ili Steven Seagal (kao pevač i gitarista snimio dva blues-rock albuma sopstvenih pesama, 2005. i 2006.).
Prva (i još uvek najveća) estradna zvezda među ovdašnjim glumcima je Rade Šerbedžija.

Njegova je diskografska karijera započela davne 1974. s pločom "Ne daj se, Ines", na kojoj je recitovao i tek diskretno pevušio, ali u međuvremenu je izgradio respektabilnu muzičku karijeru u kojoj njegovo pevanje nije vokalna senzacija, ali jeste redak, nenadmašan senzibilitet.

Iz sada već bogatog diskografskog opusa ovog velikog glumca izdvajamo album iz 1995., između ostaloga i zbog toga jer je u tim teškim godinama ostao manje poznat. Šerbedžija ga je realizovao u Americi pod naslovom "Forget", odnosno "Zaboravi (za dobrobit dece bivše Jugoslavije)". Projekt je stvaran još od 1992. i sniman je u Londonu, Skoplju i Ljubljani. Od ukupno 12 pesama, za većinu je stihove napisao Rade i neke je govorio, a druge pevao na vlastitu muziku kao i teme koje su komponirali Vlatko Stefanovski, Zlatko Arslanagić (ex Crvena jabuka) i Saša Lošić. U realizaciji albuma učestvovali su Srđan Kurpjel (klavijature), Vlatko Stefanovski (akustične i električna gitara, klavijature), Sašo Fajon (klavijature), Saša Olenjuh (akustična gitara), Pece Dimitrovski (akustična gitara) te Saša Lošić, Igor Džambazov i Danilo Šerbedžija kao vokali u po jednoj pesmi, dok je u dve gostovala slavna engleske glumica Vanessa Radgrave. Najupečatljiviji singlovi sa albuma su "Vinkovci", "Povratak ratnika", "Već sam ti pričao to" i "Pismo iz Londona" te glumački monolog "Do posljednjeg daha". U organizaciji "Fonda mira", celokupan prihod od prodaje ovog izdanja iskorišćen je za pomoć deci Bosne, Slavonije i Banije, koja su bila najveće žrtve rata.

Radetov sin, Danilo Šerbedžija (rođ. 1971.), nije na ovom izdanju debitovao kao muzičar. U ulozi ritam gitariste rockabilly grupe Greaseballs (koju je vodio solo gitarista i autor Davor Viduka), nastupio je na Omladini '89., a njihove pesme "Stari vlak" i "Ona je tako vruća" pojavile su se na nekim kompilacijama.

Rediteljski debi Danilo Šerbedžija je doživeo tek kao 40-godišnjak, prošle godine, a u isto vreme odlučio je da obnovi i muzičku karijeru.

Zajedno s mladim glumcima Ivanom Roščić, Goranom Bogdanom i Jadranom Puharićem formirao je rock sastav pod nazivom LUNI MEGUMI. Koncertnu premijeru su imali u zagrebačkoj Tvornici na samom izmaku 2011. i ocene onoga što su pokazali mogu se svesti u jednoglasan zaključak – s velikim nadama možemo očekivati njihovo prvo zvanično diskografsko izdanje.

Нема коментара: