18.01.2012.

Austin: Procvat muzičke industrije

Muzička industrija cveta u Ostinu u Teksasu, i svake godine donese gradu prihod od blizu milijardu dolara. Muzičari se masovno okupljaju u ovom gradu a gotovo svake noći održavaju se žive svirke. U protekle tri decenije, prodavnica ploča Vaterlo Rekords bila je dominantna na sve široj muzičkoj sceni

Džon Kunz je vlasnik Vaterlo Rekords (Waterloo Records) – prodavnici koja je srce muzičke scene u Ostinu.
- Nisam muzičar ali volim da delim muziku koja mi se dopada sa drugim ljudima, tako da je rad u prodavnici ploča za mene bio mogućnost da zadovoljim tu svoju želju.
U Vaterlou se može naći sve vezano za muziku – uključujući vinile, kompakt diskove, knjige i karte za koncerte u Ostinu i okolini. Čakita Smit je jedna od nekoliko muzičara koji rade u Vaterlo Rekords.
- Od kad sam se doselila u Ostin i počela da radim u Vaterlo, upoznala sam mušterije koji su muzičari, sa mnom rade muzičari… Odlazeći na koncerte upoznala sam druge muzičare koji znaju za Vaterlo i oduševe se kad čuju da tu radim.

Muzička scena u Ostinu se proširila od otvaranja Vaterloa 1982. Godišnji festival „Jug-jugozapad“ koji se održava u martu, sada je jedan od najvećih muzičkih dogadjaja u SAD, sa oko 2,000 izvodjača. Jedan program na nacionalnoj televiziji svake nedelje skreće pažnju na dešavanja u Ostinu.
- 1982. Još nije postojao festival 'Jug-jugozapad', TV emisija 'Ostin Siti Limits' bila je tek u povoju, nije bilo festivala 'Ostin Siti Limits'. A to su sve stvari koje su lansirale Ostin na globalnom nivou i donele mu reputaciju muzičke Meke.


Kunz kaže da je to dobro za ljubitelje muzike, a dobro i za posao.
- Dolazim u ovu radnju već skoro 30 godina. Dugo sam živela u San Francisku a kada sam se vratila u Ostin, shvatila sam da je to jedno od mesta koja su mi najviše nedostajala.

Kunz se nada da će se zbog ljubavi prema muzici njegove mušterije stalno vraćati u Vaterlo Rekords.

Нема коментара: