28. 12. 2011.

Bregović: U Leskovcu peva za "samo" 22.000 evra

Goran Bregović će sa svojim Orkestrom za svadbe i sahrane za srpsku Novu godinu u Leskovcu nastupati za 22.000 evra, izjavio je šef kabineta gradonačelnika Leskovca Saša Pešić, koji je i član Gradskog veća
Izvor: Vesti

- Čitava organizacija dočeka koštaće oko 35.000 eura, sa svim porezima koji iznose 40 posto. Smatram da jedna ovakva grandiozna organizacija neće puno koštati s obzirom da će Leskovac imati prihoda, jer se očekuju i domaći i strani gosti, rekao je Pešić.

Goran Bregović i njegov Orkestar za svadbe i sahrane nastupaće za srpsku Novu godinu u Leskovcu za 22.000 evra, iako se priča da neće "ni da razgovara" za cifru nižu od 50.000 evra
On je na naše pitanje da li to znači da je Bregović dao popust Leskovcu, budući da se uveliko priča da nije hteo "ni da razgovara" za cifru nižu od 50.000 evra, Pešić je odgovorio: - Jeste i zbog toga smo oduševljeni. Njegov koncert koštaće oko 22.000 evra, kada se odbiju porezi. Smatramo da će Leskovac imati prihode jer svaki gost sa strane koji dođe, mora negde nešto novca da potroši. Očekujemo najavljene grupe iz Bugarske, Makedonije i Slovenije, čak iz Beograda i severa Srbije. Najveći deo njih će prenoćiti i to će doneti prihod za naš grad.

On je rekao da će Bregović i orkestar biti plaćeni iz budžeta grada. Na pitanje šta će građani Leskovca, koji imaju najniži prosek plata u Srbiji, imati od koncerta koji se plaće iz gradskog budžeta Pešić je odgovorio da je "onda najbolje da se u gradu ništa ne dešava" i da je ovaj iznos "namenjen za turističku propagandu grada i mislim da na ovaj način na najbolji mogući način promovišemo grad Leskovac. Suština je drugačija od jednog običnog koncerta", tvrdi Pešić koji je i član Izvršnnog odbora DS.

50-tak hiljada evra nije "Bog zna kakav trošak"?
Jedna od najstarijih NVO u Leskovcu "Narodni parlament" koja je osnovana posle, masovnih protesta 1999. godine u ovom gradu, pozvala je gradsku vlasti da racionalnije troše novac Leskovčana i da za organizaciju dočeka Srpske Nove godine pronađu jeftiniju i ekonomskoj situaciji primereniju alternativu.

- Istovremeno pozivamo i donatore koji navodno u značajnijem ali ipak nepoznatom procentu sufinansiraju organizaciju dočeka Srpske nove godine, i pored toga što je njihova anonimnost neuobičajeno suprotna ustaljenoj praksi promocije dobročinstva, da novac koji su mislili da daju za ovaj doček usmere u humanitarne ili druge aktivnosti od opšte društvene koristi, jer će na ovaj način mnogo više pomoći i Leskovcu i Leskovčanima, navode u ovoj organizaciji.

"Kada jedan grad od popisa 2002. do popisa 2011. godine po brojnosti stanovnika padne sa petog na čak dvanaesto mesto, onda ovakav podatak valjda dovoljno govori o ozbiljnosti sveopšte, a pre svega ekonomske krize u kakvoj se taj grad nalazi. Grad o kome govorimo, a koji danas ima manje stanovnika nego urbano Smederevo, Kraljevo, Čačak, Pančevo, itd., na žalost upravo jeste Leskovac. Međutim, organizacija dočeka Srpske Nove godine sa najavljenim nastupom Gorana Bregovića i njegovog orkestra kao da se dešava u nekom drugom Leskovcu u kome se ima para na pretek i u kome 50-tak hiljada evra, koliko će zapravo koštati ovaj događaj, nije "Bog zna kakav trošak", saopštila je ova organizacija.

Vranje zbog krize dočeke plaća "samo" 890.000 dinara
Za razliku od Leskovca, gradske vlasti u Vranju su da, kako su nam rekli "zbog krize i loše ekonomske situacije" za organizovanje obe nove godine iz budžeta izdvojili 890.000 dinara. U Vranju će na trgu svirati lokalni trubači i bendovi.

Нема коментара: