20. 12. 2011.

Piše veličanstveni Elvis J. Kurtovich: Sretna Nova 1974.

Došlo je do "kreativne interakcije " sa posjetiteljima portala
Izvor: RadioSarajevo

Neki su se u komentarima prisjetili mudrosti profesora Bučara: "Dok liječničke pogreške ubijaju pacijente, pogreške nas građevinaca padaju nama na glavu i ubijaju nas" ili nakon ispita: "Ne bih, kolega, da Vas uvrijedim, i Vi ste uskoro inženjer, ali da li bi Vam bilo teško da mi trknete do trafike i kupite kutiju cigara?“

Posebno mi se dopao mash-up koji mi je jedan posjetitelj preporučio. Radi se spajanju naoko nespojivog, što i jeste suština remix i mash-up umjetnosti. Moram priznati sa sam se na pjesmu "navukao " i svaki dan je slušam.
Njena čudesna jednostavnost i tuga u interpretaciji koja nije glumljena prosto vas hipnotišu.


Nakon ovog soničnog zadovoljstva sjetio sam se legendarne pjesme o kojoj sam kao mali mogao samo da čitam u "Džuboksu " i zamišljam je. Danas sam je prvi put čuo.

Basista jedne od najznačajnih i "na ostale muzičare najutjecajnih grupa" grupe "Can" Holger Czukay u jednom od svojih solo radova napravio je eksperiment. Čovjek koji je studirao kompoziciju kod Karlheinz Stockhausena odlučio je da umiksa pjevače koje je snimao na magnetofon sa dalekih egzotičnih radio stanica koje je u Njemačkoj mogao slušati preko kratkih talasa.

Svi stariji čitatelji znaju za uzbuđenje kad padne noć a vi okrećete skalu vašeg radija i na srednjim, kratkim i dugim talasima nalazite stotine stanica koje po danu ne možete čuti...

Kako je to Holger Czukay 1979. napravio i smiksao čini se da ovo dvoje nezavisno snimljenih pjevača imaju neki ljubavni razgovor. Poslušajte inovativnu avangardnu staru pjesmu "Persian Love"


(koje se ne bih sjetio da nije Šemse...)

Svijet avangardne muzike slabo je dopirao do nas na Koševu. Niko od nas nije imao ploče ove njemačke "krautrock" scene. Znali smo samo po pisanju "Džuboksa" da su taj termin smislili engleski novinari kao sprdnju na ulogu kupusa u njemačkoj nacionalnoj kuhinji. "Kupusdžijski" rock neprecizno prevedeno...:)

Još jedan mash-up je originalan u pristupu. Većina njih se bavi "opisivanjem teksta iz pjesme pomoću slike iz spota". Jedan od najuspjelijih je onaj gdje se predsjednik Obama smiješi kad tekst U2 pjesme "Ramo ramo druže moj" to zahtijeva.

No ovaj koji vam preporučujem da pogledate nešto je drugačiji i zahtijeva određeno muzičko predznanje (haha – ne baš preveliko!) On prati simultane muzičke fraze, a tekstualni koncept nije mu u prvom planu:


Primiče se Nova godina. Monetarna kriza, ekološka kriza, energetska kriza... Nisam stručnjak ali imam utisak da se problemi malo napuhuju da bi se ljudi isprepadali i pristali da rade za manje plate...

Ako nam je to neka utjeha, u prošlosti su često bile krize, loše se živjelo... Kako je to nekad bilo, i ima li sličnosti sa današnjim vremenom, pogledajte u ovom starom skeču iz istog starog legendarnog show programa koga smo citirali i u prošlonedjeljnoj kolumni..:)

Monetarna kriza, ekološka kriza, energetska kriza... i kompjuteri!

Нема коментара: