6. 12. 2011.

Piše veličanstveni Elvis J. Kurtovich: Angelina, Sting, Krleža, Braco

U prošlim naprđivanjima:
Elvis, rock zvijezda propala u tranziciji, dipl. ing. građ., u čijoj se u ratu zapaljenoj firmi navodno sada nalazi Centralna informativna agencija (ljubiteljima filmova poznatija kao CIA) postao je u ovim šućmurastim vremenima novinar (čovjek koji brka kilovolte i kilovate) i DJ (čovjek koji gol do pasa pušta drogiranoj publici zaglupljujuće frekvencije i povremeno u mikrofon vikne "EVRIBODI DENS NAU!")

Izvor: RadioSarajevo

Na svaku drevnu kinesku izreku on ima "amandman"! Npr. "kad se vratite staroj ljubavi to vam je kao kad jedete podgrijano jelo! Nije to to!" Elvis ima repliku: "A podgrijana sarma! Još bolja nego original!"

Odlučio je da se obračuna sa originalima i pozabavi jednom aktivnošću zbog koje se više ne ide u zatvor. Falsifikovanjem. Falsifikovanjem istorije. Rock istorije.

Počeo sam naime raditi remixe u svojim emisijicama, a neke poslušajte ovdje.
Bolji od mene to rade s videom! Talentovani klinci napredovali su i sa video miksevima. Prije 3-4 godine na internetu je bio veoma popularan spot "Sinan of Down". Sliku nađavola-nalik tetoviranih šnel-metal-rockera pratio je muzički background koji se sastojao od melodioznog, uhuugodnog anđeoskog glasa Sinana Sakića. U međuvremenu majstori ovog tzv mash-up žanra zainteresirali su se i za dokumentarne forme:


Kada su u pitanju muzički spotovi mladi virtuozi video-remixa su značajno napredovali u pogledu strukturalno-narativne konglomeracije. U svojoj manipulaciji poštujući integritet originalne audio-vizuelne komponente prezentuju nam intrigantne forme koje imaju svoju soničnu ali i širu umjetničku vrijednost:


Dobro, underground kultura će uvijek postojati. Šta je sa zvaničnom kulturom? Znamo da nigdje nije lako kulturnim radnicima (npr. kad u LA nekome kažete da ste glumica on vas pita: "Glumica! A u kom restoranu konobarišete?" )

Nemoćni smo svjedoci ukidanja kulturnih institucija u našem gradu. Hajde da probam da pogodim kojim će redom da izumiru. Ići ću logikom "Šta papke najviše nervira". To su po meni (nisam siguran za redoslijed): moderna umjetnost, balet, jazz muzika... Film će definitivno zadnji propasti jer političari misle da mogu maznuti neku zgodnu glumicu poslije premijere filma...

Mislim i da će opera još neko vrijeme da postoji. Papci poštuju operu. Ne vole je, ne idu na operu, ali iz nekih razloga poštuju silu, poštuju kad ogromni orkestar zagrmi forte fortisimo, kad debeli pjevači zaurlaju svoje arije i napnu im se glasne žice na vratu. Papci poštuju silu. I Hitler je volio operu, a za modernu umjetnost nisam siguran...

Kako se ja borim protiv odumiranja kulture u našem gradu? Pa kao muzički urednik podsjećam u svojim emisijicama da je nekad postojao Treći program radija. Tu su išle radio-drame, poznati autori pisali su o filozofiji, književnosti, umjetnosti, puštala se klasična muzika. Večernji užitak za dušu i um...

I onda ja podsjetim na to u svojoj emisijici i pustim npr. staru ploču na kojoj su audio snimci razgovora profesora Predraga Matvejevića sa još uvijek lucidnim Miroslavom Krležom (poznati književnik).

Vješti stari remikseri u momentima kad kvalitet zvuka razgovora nije zadovoljavao ubacili su glumca da govori Krležine riječi.

Ovaj, tada uglavnom glumac koji upija misli i sluša starije, trideset, četrdeset godina kasnije se, ukoliko pratite naš portal, pokazao kao vjerodostojan nastavljač proznog djela pokojnog gospodina Krleže!

Osim problema kulturnih institucija i odumiranja kulture, ono što boli svakog građanina je odumiranje sportskih kolektiva i sporta.

Zadnja sramota koja nas je sve zabolila je izbacivanje stvari Košarkaškog saveza na ulicu. Gledam klizalište ispred BBI. Petoro-šestoro djece kližu, ostali koji nemaju tri marke sjede na tribinama i gledaju ih.

Uhvati me tuga i nemoć. Zar nemamo para da našoj djeci omogućimo klizanje? Zar mi nismo vlasnici struje, vode, grijanja, telefona? Ako klubovima i dvoranama gdje naša djeca vježbaju sport, muziku, glumu, ples, fotografiju... ukinu struju i grijanje?

Ko će preuzeti brigu o našoj djeci? Narko-dileri će ih preuzeti, moji dragi posjetioci portala!

Zato ću završiti ovu kolumnu sa opominjućom diskusijom našeg uglednog sportskog radnika, pedagoga i entuzijaste...

Нема коментара: