22. 12. 2011.

Drago Mlinarec: Konačno "Kolekcija"

Čitavih 40 godina je prošlo od kako je objavljen prvi samostalni album Drage Mlinareca "A ti se ne daj" – a to je bila tek druga rock ploča u tadašnjoj Jugoslaviji, koja je realizovana tri godine posle LP-ja "Naši dani", koju je u decembru 1968. izdala opet Mlinarčeva Grupa 220

Već zbog toga je zagrebački autor zlatnim slovima upisan u istoriju rocka na ovim prostorima i ako je neko zaslužio poseban muzički spomenik, onda je to upravo Mlinarec.
Dakle, u izdanju Croatia Records na tržište je puštena "Kolekcija" Drage Mlinarca koja sadrži 8 njegovih albuma u klasičnom LP vinilnom formatu - "A ti se ne daj", "Pjesme s planine", "Rođenje", "Negdje postoji netko", "Sve je u redu", "Tako lako", "Sabrano" i "Pomaknuto" koji su po prvi puta objedinjeni na jednom mestu uz bogato opremljenu knjižicu.

Ona na 134 stranice donosi jedinstveni tekstualni i fotografski prikaz života i karijere muzičara iz pera samog Mlinarca. Takođe, box set donosi presek njegove karijere odnosno najveće albume propraćene unutrašnjim promišljanjima jednog umetnika u usponu te tekst Dražena Vrdoljaka "Drago Mlinarec – Zelen k'o zelena trava".

Zagrebački rock veteran je dobitnik brojnih prestižnih priznanja poput Vjesnikove godišnje nagrade za muziku "Josip Štolcer Slavenski" (1987.), počasnog "Starog mačka" (1998.), Porina za životno delo (2005.) te Davorina za životno delo (2008.).

Нема коментара: