02.12.2011.

Damir Avdić: Njima profit, masi simboli, da se ubijaju dok keširaju

Nikako da dočekamo novi album Damira Avdića "Mein kapital", a s jednakim nestrpljenjem iščekujemo i njegov novi roman. Za zagrijavanje smo napravili intervju, a on nas je ekskluzivno počastio još jednom pjesmom s novog albuma – prigodnom, uoči novogodišnjih praznika
Autor: Marija Lalić/Hot.hr

Nakon najavnog singla s četvrtog studijskog albuma, pjesme "Katalonija, Sparta, Galicija", koji ste mogli ekskluzivno preslušavati na hot.hr-u, donosimo vam i drugi singl "2012".

Damir Avdić - 2012 by net.hr

# Koliko još do izlaska novog albuma? Je l' počelo odbrojavanje? Zna li se točan datum izlaska?

- Album službeno izlazi 1. 1. 2012. Znam da sam ga najavio ranije, ali razlog kašnjenja je odluka da objavim album-knjigu. Osim tekstova pjesama, bit će ili priča, ili ako uspijem kratki roman koji je tematski jako blizak pjesmama. To mi je predložio dizajner omota, ali mi je u prvi mah izgledalo nerealno, na što je rekao hajde da mi maštamo pa ćemo vidjeti. I evo izmaštasmo. Sad trebamo izmaštati keš u narednih nekoliko dana. Ali odlučili smo, nećemo ga objaviti dok ne nađemo pare da ga tako napravimo. Ali neka stoji ovaj datum koji sam ti dao. Maštoviti smo.

# Jesu li sve pjesme tako friške i aktualne kao Katalonija, Sparta, Galicija, koju smo imali priliku čuti?

- Danas što god da napišeš ispast će aktualno jer se sve ponavlja. Možeš pisati o stvarima od prije trideset godina, samo nemoj napisati mjesto i vrijeme i izgledat će kao sad i ovdje, gdje god da je to sad i ovdje. Naše danas izgleda kao jeftin remake kraja šezdesetih i početka sedamdesetih, samo što je tada garderoba bila malo šarenija i malo manje dizajnerska. Neki dan sam vidio protestni koncert Rage Against The Machine na nekoj livadi u nekoj američkoj zabiti, od prije par godina, protestiraju protiv nečega, a murija im ne da da sviraju, identična scena u filmu o MC5, i oni na nekoj livadi samo prije četrdeset godina jebu majku vladi i kapitalizmu, jedina razlika je da je pola MC5 završilo u zatvoru, a Rage na YouTubeu.

# Postoje li neke dominantne teme koje obrađujete na novom albumu?
- Ljubav i život.

# Novi album po najavama nosi naziv "Mein kapital". Zašto baš taj naziv?

- Te dvije riječi najbolje opisuju vrijeme u kojem živimo i u kojem su ideologije samo boje na tkanini koju zovemo zastava, a one same ne znače ništa drugo do različit način dolaska do istog cilja, profita. S jedne strane imamo zapadni kapitalizam, ili ako hoćete američki, koji ima masu kritičara i koji jako dobro profitiraju od kritike tog sistema, jer ih isti plaća, te na kraju profitiraju prodajući kritiku čitavom svijetu. Štoviše, provocira kritiku. Na drugoj strani imamo trenutno najbrutalniji kapitalizam danas, kineski, koji gazi sve pred sobom, ali koji nema takvu količinu kritičara, a jedan od razloga je i taj da nije još evoluirao da bi znao da je profitabilnije platiti kritičara nego ga zatvoriti ili pogubiti. Dvije suprotstavljene ideologije trče k istoj stvari. Njima profit, a masi simboli, da se ubijaju dok se oni keširaju.


# Kako je došlo do suradnje s Nevenom Smolčićem i Fabrikom 13?

- Neven je radio mastering prošlog albuma Život je raj, tako smo se upoznali, a kako on ima studio, jednostavno smo nastavili raditi. Puno mi je jednostavnije, ne moram razmišljati o studiju, a planiram u narednih nekoliko mjeseci snimiti još jedan album koji neće imati toliko veze s ovim sad. Mislim, i dalje je gitara i vokal, ali drugačije.

# Kako ste zadovoljni konačnim rezultatom? Postoji li određena doza nervoze pred izlazak albuma?

- Sviđa mi se kako je ispalo. To što se čuje je čisti zvuk gitare i pojačala, ništa nije obojeno. Snimano je s više mikrofona i onda smo ih iskombinirali bez umjetnog bojenja miksete. Gdje je brutalno, brutalno je, gdje je nježno, nježno je od početka do kraja. Nije bilo ni klasičnog masteringa.


# Bojite li se nekakvih negativnih kritika od strane glazbenih znalaca? Uzimate li takve osvrte na svoj rad uopće u obzir kao neku vrstu konstruktivne kritike ili Vas takve stvari uopće ne diraju?

- Zašto bih se bojao. Ja radim kako se meni sviđa, netko će se naći u tome, neko neće. Kao i u svemu u životu. Nema tu neke filozofije.

# Imate li u planu kakve koncertne promocije novog materijala u skoroj budućnosti?

- Već imam neke koncerte, ali prava promocija kreće krajem siječnja. Sad slažem datume koncerata. Bit će ih puno, naročito u proljeće.


# Kako ste se odlučili na izdavanje zbirke pjesama "Kuda, sestro"?

- Već neko vrijeme sam razmišljao o tome, a onda mi je urednik Algoritma Kruno Lokotar predložio da to napravimo, i uradili smo.


# Pjesme u ovoj zbirci nisu poredane kronološki kao na albumima. Koja je bila nit vodilja u odabiru i slaganju pjesama?

- To je napravio Kruno, ne znam što je njega vodilo, ali je meni bilo super čitati ih na taj način, jer pjesme nisu nastajale istim redom kako su završavale na albumima. Uglavnom, snimam stvari koje najviše sviram u tom trenutku, bez nekog koncepta, tako da ih i ne vežem previše za albume, pa mi je taj njegov nekronološki red fino sjeo. Na trenutke mi je izgledalo kao knjiga kratkih priča.

# Prije godinu i pol našim čitateljima ste dali na uvid uvodni odlomak svog romana Kup šampiona. Uskoro se očekuje i izlazak tog romana. Je li se u međuvremenu promijenio koncept priče i sudbina glavnog lika ili ste ostali kod prvotne ideje?

- Suština priče se nije promijenila, ali roman je drugačiji od te prve ideje koju sam imao. Razlog je način na koji radim. Kao i s albumima, nemam neki koncept kojeg se držim, ili neki početni scenarij po kojem bih radio, priču jednostavno ispričam sebi, onako u glavi, nekoliko puta, onda je pustim i kad osjetim stvarni poriv, baš da želim pisati, onda pišem. Ali tada na priču utječe sve što se dešava oko mene dok pišem i jednostavno se nađe unutra. I uživam u tome jer je i meni novo.

    2012
    Dvijehiljadedvanaeste neće biti kraj svijeta
    imaćemo sve što smo imali i prije
    trade centre nacional liberalnoga fašizma
    religije sa happy endom i proroke sa MP 3-ica
    sve će biti na svom mjestu
    na Arktiku bijeli medo
    u Italiji Berlusconi
    na Cubi McDonalds
    na biralištima moroni
    jurišaćemo po forumima
    pucat s tastatura
    mrzit život što živimo
    i sliniti za onim prije
    dvijehiljadedvanaesta biće samo godina u nizu
    spasenje daleko bliski istok blizu
    aids će biti kućna bolest
    širiće se ko karijes
    svaka zemlja biće Deutschland
    svaka himna Uber Alles
    dvijehiljadedvanaeste gostiće se samo crvi
    za barel nafte
    sto barela krvi
    dvijehiljadedvanaeste ustaće sirotinja
    poslije hljeba i igara
    čekaće ih giljotina
    oni što ih povedoše
    položiće mermer
    poklonit se najboljim sinovima
    i otići na dernek

Нема коментара: