24. 11. 2011.

Video tema: Legendarni plagijati

Svaki umetnik u svojoj karijeri "ukrade" pomalo, bio on svestan toga ili ne

U današnjem vremenu kada su muzika, književnost i drugi mediji postali vrlo dostupni široj javnosti, teško je ostvariti svoj individualni izraz, a da se u njemu ne reflektiraju sklonosti i težnje ka nekom zvuku ili stilu. Ali ponekad su stvari malo ozbiljnije. Štaviše, neki od poznatijih muzičara su svoju slavu u prošlosti bazirali na plagiranju tuđih radova. Obzirom na nedavne događaje oko plagijatstva koje potresaju muzički svet, donosimo vam izbor najpoznatijih plagijata u prošlosti:
"My Sweet Lord" - George Harrison vs. "He's so fine"- The Chifons


Jedan od najpoznatijih slučaja plagijata je hit "My sweet Lord" bivšeg člana Beatlesa Georgea Harrisona. Harrisonov prvi samostalni singl postigao je velik uspeh. Bio je na prvom mestu top lista 1971., čak i nakon Harrisonove smrti 2002.
Uskoro nakon što je singl izašao, uočena je sličnost između harrisonovog hita "My Sweet Lord" i pesme "He's so fine" sastava The Chiffon's. Američki sud presudio je da je Harrison nenamerno prekopirao delove pesme. Pravna bitka trajala je 10 godina i konačno je završila 1981. nagodbom u kojoj je Harrison tužiocima morao da isplati $500,000.



"Love is A Wonderful Thing"- Michael Bolton vs. "Love is A Wonderful Thing"- Isley Brothers


Popularni američki pevač rock balada morao je da plati 5.4 miliona dolara grupi Isley Brothers koja ga je tužila za krađu pesme "Love is a wonderful thing". Presuda je odlučila da je Boltonova istoimena pesma direktna krađa autorskog materijala.



"Ice ice baby" - Vanilla Ice vs. "Under pressure"- Queen and David Bowie


Ne dolaze svi slučajevi plagijata do suda. Svetski hit iz 1991. Vanilla Icea baziran je očito na hitu (bas liniji) "Under pressure" Queena i Dawid Bowiea no spor je rešen vansudskom nagodbom u kojoj je Vanilla Ice bio lišen naknada prodaje svog hit singla i albuma.



"Folsom Prison Blues"-Johnny Cash vs. "Crescent City Blues"- Gordon Jenkins


Trebalo je petnaest godina od objavljivanja verzije Johnnya Casha da Gordon Jenkins, originalni autor pesme tuži Johnnya za plagijat. Ovaj slučaj takođe je rešen vansudskom nagodbom, u iznosu od oko sto hiljada maraka.




Нема коментара: