23. 11. 2011.

Sex Pistols: Grafiti pod zaštitom?

Britanski naučnici se zalažu da se opsceni grafiti i crteži na zidu londonskog stana tretiraju s istim arheološkim poštovanjem kakvo se pridaje i praistorijskoj umetnosti, prenosi The Independent

Stan su koristili članovi punk sastava Sex Pistols u 70-im godinama prošlog veka, a u njemu se nalaze crteži koji se smatraju važnima za razdoblje britanske kulturne istorije. 
Većina crteža se pripisuje Johnu Lydonu, odnosno pevaču benda Johnnyju Rottenu. U pitanju je osam crteža na kojima prikazuje sebe i druge članove sastava, ali i menadžera Malcoma McLarena kako u rukama stiska svežanj novčanica, te druge saradnike benda.
Stručnjaci su sproveli detaljnu analizu njihovog sadržaja i kulturnog značenja zaključivši kako, iako bi se mogli smatrati nepristojnim, uvredljivim i neugodnim, njihova prisutnost potvrđuje da stan u kojem su pronađeni predstavlja važno istorijsko i arheološko nalazište.


Britanski punk bend Sex Pistols nastao je u Londonu 1975. Iako su trajali tek dve i po godine i snimili samo četiri singlice i jedan studijski album "Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols", bend se često smatra jednim od najuticajnijih bendova u muzičkoj istoriji.

Originalnu postavu benda su činili pevač Johnny Rotten, Steve Jones na gitari, Paul Cook na bubnjevima i basist Glen Matlock, koga je 1977. godine zamenio Sid Vicious.

Нема коментара: