15. 11. 2011.

Jazz: Dokumentarci koji se ne propuštaju

Iako je jazz dokumentaraca previše da bi ih mogli nabrojati, odlučili smo se za ovih pet jer najbolje pokrivaju sva interesantna područja ovog izuzetno bogatog i plodnog glazbenog žanra
Izvor: VIP

Jazz (2000)

Gotovo je nemoguće pisati o jazz dokumentarcima i ne spomenuti vjerojatno najopsežniji pregled žanra od početka dvadesetog stoljeća pa sve do današnjih dana. Desetodijelna miniserija Kena Burnsa nešto je što ne propuštate.



 Blue Note - A Story of Modern Jazz (1997)

Poznavatelji jazza znaju da ni jedan razgovor o žanru ne bi bio potpun bez spomena Blue Note Recordsa, a ovaj će vam dokumentarac Juliana Benedikta i Andraesa Morella pomoći da shvatite koja je važnost ove izdavačke kuće.



Play Your Own Thing – A Story of Jazz in Europe (2006)

Iako je Amerika kolijevka jazza, ne možemo ne spomenuti i jazz koji se proširio na ostatak pa svijeta pa tako i ovaj dokumentarac Juliana Benedikta donosi priču o jazzu u Europi.



Thelonious Monk: Straight No Chaser (1988)

Mnogo je jazz velikana, ali malo je odličnih dokumentaraca o njihovim životima. Odličan film Charlotte Zwerin uvodi nas u život ovog velikog pijanista i svakako je djelo koje se ne propušta.



Art Pepper – Notes from a Jazz Survivor (1982)

Svi gore navedeni dokumentarci spadaju u svojevrsni „mainstream“, ali lista ne bi bila potpuna kada ne bi uvrstili i ona manje poznata, ali nikako manje zanimljiva djela. Jedan takav svakako je film Dona McGlyna.

Нема коментара: