01.11.2011.

Drugi način i Svremenaši: 12. novembra u DOB-u

Jedinstvena prilika da na jednom mestu u jednoj večeri čujete najveće hitove dva velika ex-YU benda: Drugi Način (Zagreb) i Svremenaši će 12. novembra od 21h u Domu omladine podsetiti fanove na najlepše trenutke iz svojih sada vec skoro 40-godišnjih karijera
Izvor: PR

S jedne strane publika će moći da čuje pesme "Stari grad", "Lile su kiše", "Prođe ovaj dan", "Carstvo samoće", "Piši mi", a sa druge "Temu Classicu", "Sunčanu stranu ulice", "Dixieband", "Moj svet", "Traži mene", "Čudno drvo"…Drugi Način osnovao je 1974. u Zagrebu Branko Požgajec pod imenom Novi Akordi, a već u jesen 1974. menjaju ime u Drugi način. Između ostalog, pažnju na sebe skreću i neobičnom postavom sa dve flaute. 1975. snimaju istoimeni debitantski album. 1982. snimaju drugi album Ponovno na putu, koji je između ostalih obeležila i pesma "Piši mi". Bend je uz razne promene u sastavu bio aktivan do 1990, a nakon toga sledi dvogodišnja pauza. 1992. godine Branko Požgajec ponovno okuplja Drugi način, međutim 2000. godine, nakon što su u Domu sportova nastupili zajedno s Jethro Tull, na neko vreme prestaju s radom. 2008. bend se opet aktivirao i do danas nastupa u sastavu: Branko Požgajec – vokal, flauta, Božo Ilić – Dugi – bas gitara Ernest Vinković – gitara, vokal, Damir Vuk – klavijature, vokal, Mladen Palenkaš – bubnjevi i Mario Domazet – gitara.

S vremena na vreme bili su pioniri u uvođenju tradicionalnih narodnih elemenata u rok muziku, koristeći stare instrumente kao što su ukocen ili šargija. Njihova se muzika odlikuje kombinacijom akustičnog i električnog sa pratećim zvukovima flaute, orgulja i tradicionalnih mandolina uz sklad vokala. Ranih 70-ih svojim jedinstvenim i prepoznatljivim zvukom SVNV su snimili singlove Oblak za Vladu i Bajku, Idu dolaze mladi za Srđana Marjanovića... te, na taj način, oformila tzv. akustičarsku scenu kao zaštitni znak tadašnjeg muzičkog Beograda. Posle druge duže pauze, tročetvrtinska postavka SVNV ponovo se okuplja povodom 40-godišnjice snimanja njihove prve pesme Sunčana strana ulice, koja ih je i okupila.

Karte su u pretprodaji u Domu omladine, a za prvi kontigent povlašćena cena je 1000 dinara.

Нема коментара: