24. 1. 2011.

Mungo Jerry: Legenda na Nišvillu

Autori svetskog megahita "In the summertime" iz 1970., engleska rock grupa Mungo Jerry, koju predvodi famozni Ray Dorset, među zvezdama su ovogodišnjeg Nišville jazz festivala, a njihov nastup je predviđen 13. avgusta

Grupa Mungo Jerry je osnovana 1970. i već prvi singl, objavljen iste godine, "In the summertime", postaje planetarni hit. Zabeleženo je da je samo tokom jednog majskog dana u Londonu prodato 75.000 primeraka ploče, a ukupna realizacija je u narednjim decenijama je premašila brojnu od 10 miliona komada.

Zanimljivo je da su neposredno posle objavljivanja sledećeg slavnog singla "Baby Jump", 1971. godine, Dorset i ekipa nastupili u okviru rock programa Zagrebačkog festivala, a kad su nekoliko dana kasnije stigli na koncert u Beograd – pesma je već bila na prvom mestu britanske top liste.

Mungo Jerry izvode vrlo specifičan rock koji karakteriše hrapavi Dorsetov glas i zvuk njegove usne harmonike te posebnog instrumenta kazoo.

Ovogodišnji Nišville će biti održan od 11. do 14. 8. na niškoj Tvrđavi. Učešće su do sada potvrdili još francuski jazz fusion virtuoz na violini Jean-Luc Ponty i američki post-bop jazz trubač Tom Harrell.

Нема коментара: