2. 12. 2010.

Marko Brecelj: Senzacionalan nastup u Splitu

Marko Brecelj, slovenski angažovani umetnik i kantautor, nekadašnji frontmen vrlo popularne rock grupe Buldožer, 1. decembra je održao senzacionalan koncert u Splitu

Tako smela ocena koncerta je zapravo najbolji opis njegovog izuzetno vitalnog i subverzivnog scenskog nastupa, uz upotrebu asketski minimalnog zvuka. Brecelj sebe prati na električnoj gitari, a njegovo scensko izvođenje je kombinacija poezije, mjuzikla i punk-blues koncerta. Nastup u klubu Ghetto na Dosudu deo je turneje koja nosi radni naslov 'Prijateljska ofenziva 67 AVNOJ'. Svoj poetski recital i izlaganje naziva 'mekim terorizmom' i zahvalan je publici zbog strpljenja. No tu ne prestaje autoironija radikalnog slovenskog umetnika koji se naziva 'pjesmomatom' te obaveštava javnost da je na tržištu za sve zabave i godišnjice, a za svirke na razvodima brakova nudi popust. Marko Brecelj inače živi u Kopru i voditelj je Mladinskog kulturnog i socijalnog centra (MKSC) ili, kako ga je on nazvao, 'društva prijatelja umjerenog napretka'.

Koncert nazvan 'Otprilike zauvijek' u klubu Ghetto je bio in memoriam za frontmena kultne splitske blues grupe Otprilike ovako, Jadrana Zlodru Gobba. Nakon recitala, usledio je muzički deo, a scenska izvedba Marka Brecelja je i danas jednako moćna, minimalistički uverljiva i dramatična, kao i pre tri-četiri decenije. Nastup je podelio u četiri četvrtine, a na početku je posebno upečatljivo bilo izvođenje pesme koja je posveta Pohorskom bataljonu, partizanskoj četi iz Slovenije. Furiozan završetak koncerta je bio u četvrtoj četvrtini, koju je ironično nazvao 'striktli komeršal', a sastojala se od njegovih poznatih pesama iz osamdesetih godina, kao što je, na primer, kultni 'Rdeči bar'. Stotinak gostiju u malom klubu euforično je pozdravilo finale koncerta. Nakon toga Brecelj je dao publici 'deset minuta voljno' i pozvao je na projekciju filma o performansu povodom 'eskalacije slovenskog militarizma'. U toj akciji Brecelj ismejava nedavnu slovensku kupovinu ratnog broda Triglav. Osim toga, najavio je okupljanje svih dobitnika nekadašnje nagrade Sedam sekretara SKOJ-a, što je dogovorio pre dva dana, 29. novembra, u Sarajevu.

Нема коментара: