10. 12. 2010.

Mariza: 11. februara u Sava centru

Portugalska fado pevačica Mariza nastupiće 11. februara u Sava centru na predstojećem Guitar Art Festivalu

Diva iz Lisabona, omiljena među ovdašnjom publikom pre svega zahvaljujući nesvakidašnjim i po pravilu rasprodatim koncertima, u Beograd se vraća sa potpuno novim koncertnim programom i scenografijom u okviru turneje za njen upravo objavljeni album „Fado Tradicional“.
Ulaznice u prodaji već od ponedeljka.

Peti studijski rad prve dame fada objavljen je krajem novembra i već je dostigao platinasti tiraž u Portugalu, a uskoro se očekuje i njegovo objavljivanje u Srbiji. U centru Marizine predstojeće turneje biće novi album i pesme među kojima se već izdvojio prvi singl „Promete, Jura“.
Album je producirao kompozitor i muzičar Diogo Klemente, a pored raznih tradicionalnih fadista, na albumu se pojavljuju i numere Amalije Rodrigeš, te duet sa sve zapaženijim pevačem Arturom Bataljom. Mariza je prošle nedelje predstavila album na čak četiri rasprodata koncerta u grandioznim salama „Coliseu do Porto“ i „Coliseu de Lisboa“ na kojima je publika mogla da vidi i novu scenografiju koju je dizajnirao čuveni američki arhitekta Frenk Geri.

Arhitekta čuvenog Gugenhajm muzeja i vlasnik najprestižnije Pricker nagrade u arhitekturi, jednostavnim potezima pretvarao je kolosalne amfiteatre u autentične lisabonske taverne, stvarajući tako osećaj potpune neposrednosti između publike i Marize, a po pisanju portugalskih medija i svetskih agencija, ovog puta i prisnije nego ikad pre. Suptilna atmosferična svetla, elegantne duge draperije u blokovima i stolovi sa publikom na samoj sceni pored muzičara i Marize, doprinose da nova turneja bude u punom saglasju sa njenim povratkom tradicionalnom fadu kakav je kao devojka slušala u očevoj taverni, jednoj od tipičnih za boemske četvrti Murariju i Alfamu.

- Frenk je osmislio tavernu koju vidi i kao mesto iz lisabonskih uličica gde se fado tradicionalno izvodi, ali i kao pozornicu sa koje ću najbolje predstaviti moj novi album, nedavno je Mariza prokomentarisala novi izgled turneje.

- Želela sam nešto intimnije, kako bih prišla publici jer ovaj album je mnogo srčaniji. Stara taverna mojih roditelja više ne postoji, a ni svoj stari kraj ne mogu fizički da preselim na pozornice širom sveta, ali sam se setila kakvo mi iznenađenje samo Frenk može pripremiti. Samo osoba koja istinski voli umetnost i muziku može zamisliti kako će se umetnik osećati na pozornici, izražavala je Mariza svoje oduševljenje Gerijevim idejama posle premijernih koncerata, dok je velikan arhitekture u pevačici jedinstvene pojave video duh portugalske prestonice: „Možda je to moja fantazija koju sam izgradio u nešto, ali Mariza to jeste. To je Lisabon, a Lisabon je velika priča“.

Mariza je planetarni uspeh postigla sa višestruko platinastim albumima „Fado em Mim“ (2001), „Fado Curvo“ (2003), „Transparente“ (2005) i „Terra“ (2008), uz par izuzetnih DVD izdanja na kojima je brojna publika mogla da oseti deo onog što portugalska pevačica pruža na koncertima. Najprestižnije svetske sale kao što su Royal Albert Hall, Carnegie Hall, Barbican, Hollywood Bowl ili Sidnejska opera, bile su višestruko rasprodavane za njene koncerte.

Direkcija Guitar Art Festivala imaće zadovoljstvo da po prvi put ugosti i predstavi Marizu festivalskim studentima na posebnom predavanju o karakterističnoj portugalskoj gitari uz savete Luiša Gerera i Anhela Freira, majstora koji na ovom instrumentu prate Marizu širom sveta.

Dvodnevni boravak u Beogradu biće iskorišćen kako bi portugalska pevačica mogla da se dodatno upozna sa gradom o kojem neretko govori u svetskim medijima i muzičkim krugovima kao jednom od najdražih.

Ulaznice po cenama od 1900, 2200, 2600, 2900 i 3200 dinara u prodaji se mogu naći već od ponedeljka na blagajnama Sava centra, Doma omladine i Bilet servisa, dok sve rezervacije mesta mogu se direktno izvršiti u direkciji festivala na broj 011 276 9840.

Нема коментара: