29. 10. 2010.

Slađana Milošević: Pismo Olji Bećković i srpskoj javnosti

Poštovana gospođo Bećković, U emisiji “Utisak nedelje” ugostili ste turbo-zvezdu Jelenu Karelušu, osobu koja je poslednjih dana uzurpirala prostor TV B92. Naprasno je dobila podršku Vašeg medija, dok se javnost pita, zašto? Naivno gledano, gospođa Kareluša napisala je “sama” kolumnu u kojoj je pružila podršku gej populaciji, sa osvrtom na nerede na ulicama Beograda. U emisiji “Poligraf” govorila je i o kulturnoj politici Srbije, o tome šta treba menjati a šta ne, zatim i o izvođacima EX-YU republika koji neprestano dolaze i bez poteškoca drže koncerte, dok za naše umetnike nema mesta

Primetno je samo to, da u poslednjih nedelju dana govori o temama koje su od društvenog značaja, a o kojima je Slađana Milošević govorila još pre 10-15 godina (Nećemo pominjati 20 godina borbe pre toga).
Da li to Jelena Karleuša želi da preko noći postane društveni aktivista i Slađanin glasnogovornik ili je samo njena kopija? Odjednom izjavljuje da je zabranjena, da ne može da snimi album, da je napadaju i prete sa svih strana, navodno je kamenovana, žigosana...?

Da napravimo paralelu:
Gospođica Milošević, se već više od 10 godina, neprestano bori za poštovanje prava svojih kolega, kroz različite programe, državne institucije, organe. Pokrenula je brojne aktivnosti koje se tiču piraterije, zaštite autorskih prava i intelektualne svojine, zaštite umetnika i izvođaca, borbu za poboljšanje kulturnog ambijenta u našoj zemlji, za donošenje sistemskih anti-monopolskih zakona itd. Za sve ovo, nije dobila podršku TV B92. Zašto?

Jelena Karleuša je napadnuta? Da li Slađana Miloševic nije?
Da li znate da je na terasi Slađaninog stana, celom dužinom, velikim slovima ispisana parola “Viva la pirateria”? Da li ste upoznati sa činjenicom da je Slađanin auto nekoliko puta u potpunosti uništen, da su mu nekoliko puta izbušene sve četiri gume, izgreban je, na njega je bačen tečni malter, polupana stakla... Da li znate da su Slađanu napadali i određeni čelni ljudi u ovoj zemlji? Na pojedinim zvaničnim sastancima su je gađali stolicama, vređali, psovali, jurili hodnicima. Zašto niste za shodno našli da to objavite u “Utisku nedelje”? Ili je to možda manje važno od Karleušine vulgarne kolumne? Šta Vas sprečava da date podršku pravim umetnicima i stvaraocima, umesto turbo-zvezdicama sa dubokim (tuđim) džepovima?
Iako se NIKO povodom svih pomenutih napada nije oglasio, Slađana je nastavila svoju bitku. Bez jeftinog PR-a, i bez providnog publiciteta. Zašto ste Olja ćutali? Zašto poslednjih 10 godina niste ni jednom pozvali Slađanu u emisiju, i raspravljali o ovoj temi?

Gej populacija je uvek bila podržavana od strane Slađane Milošević. U mnogim TV i novinskim intervjuima koristila je svaku priliku kako bi javnost upoznala sa njihovim problemima. Podrška traje više decenija, a ne od pre nedelju dana. Tokom promene režima, 1999-te godine, uz učešće ¨Otpora¨, snima spot za kompoziciju “Legalize Freedom” koji je izašao u trenutku kada se zahuktavala borba za promenu vlasti. Bio je predstavljen prvo na TV Studio B a zatim u kampanji DOS-a. U jednom kadru stoji jasna poruka “Legalizujte homoseksualnost”. Zbog svega navedenog, spot je zabranjen na gotovo svim TV stanicama. Slađana je posle toga doživela niz bojkota i neprijatnosti. Upravo zbog zalaganja za prava gej zajednice. Govorimo o 2000-toj godini, u vreme dok je Jelena Karleuša bila na početku tzv. karijere, i u trenutku kada su joj silikonski mišići bili sveži.
Decenijama posmatramo kako Slađanine ideje bivaju preslikane, kradene, sve do razmera da oni koji kradu i kopiraju, u želji da za sebe pribave primat, pokušavaju da čak i Slađanino postojanje, izbrišu. Neverovatno je da i mediji ne opominju javnost, već igraju prljave igre. Fenomen falsifikovanja istorije i hronologije u srpskim medijima je proistekao iz turbo kulture u kojoj se „istina“ plaća ili proizvodi pod pretnjom. Sećamo se da je jedan od dnevnih listova opomenuo turbo zvezdu, kako imitira Slađaninu frizuru. Ubrzo zatim, iste novine su prestale da pišu o Slađani. Pojedini muzički kritičari Slađanu namerno izostavljaju iz svojih recenzija, kreiraju istoriju po svojoj želji i ukusu. Sa druge strane, otkazuju se koncerti, naslovne strane, intervjui i emisije. Pod okom pojedinih urednika, intervjui i izjave dobijaju drugi oblik i konotaciju, menjaju se naslovi po tuđim merilima i narudžbinama.
Dakle, mnogo veći problem je korumpiranost medija, zbog koje originalni stvaroci nemaju pristup publici. Upravo su pojedini urednici, prepreka originalnom stvaranju. Koliko god bi se povremeno promaljao originalan stvaraoc, toliko bi ga mediji poništavali. Komunistički diktat, zamenio je turbo diktat. Kulturu propisuje vladajuća klasa, po svojoj meri. Dakle, bez slobode medija i prave demokratije, nema ni napretka u umetnosti.

Slađana je multimedijalni umetnik. Svestrana osoba koja je priznanje dobila na svim poljima svoga delovanja. Obrazovana i kvalifikovana da se bavi ne samo umetnošću, več i socijalnim temama. Završila je fakultet, napisala više knjiga, režira spotove, piše pesme, kolumne, web članke, svira, osmišljava scenske kostime, stilizaciju, dizajnira web sajtove...Sve to bez moćnika, zaštitnika, lobija, potkupljenih novinara i političke podrške.

Smatramo da smo predugo ćutali. I sama Slađana, i svi mi iz njenog bliskog okruženja, saradnici i prijatelji. Dovoljno dugo, da su Slađanine izjave ovog tipa počele da se tumače kao lične žalopojke. Ovoga puta nismo dozvolili da se ona obrati, već smo to učinili mi, u njeno ime. Bilo je dosta ponižavanja, odbacivanja, ignorisanja i destruktivnog delovanja prema prvoj dami srpske a po nekim inostranim uvaženim kritičarima, i globalne muzike.

Нема коментара: