9. 10. 2010.

Drugi način: Na sceni 35 godina

Legendarni zagrebački rock sastav Drugi način obeležava svojih 35 godina na sceni koncertom u klubu Boogaloo, a kao gosti će im se pridružiti Davorin i Bogovići
Glas.ba

Kao godinu svog zvaničnog početka rada Drugi način je ubeležio 1975., kada se pojavio njihov prvi album nazvan samo 'Drugi način'. Ipak, njihovi koreni sežu na početak decenije, u vreme dok su se zvali Novi akordi. No, kako su ih često poistovećivali sa Zlatnim akordima, krajem '74. odlučuju da promene ime grupe, a inspiraciju pronalaze u Lorkinoj pesmi 'Na drugi način'.

Branko Požgajec (vokal, flauta, orgulje), Ismet Kurtović (vokal, flauta, gitara), Halil Mekić (gitara, vokal), Boris Turina (bubnjevi, vokal) i Željko Mikulčić (bas, vokal) sami su platili snimanje u ljubljanskom studiju Akademik i kada se pojavio njihov prvi album, bilo je to pravo malo čudo.
Petorka u kojoj svi pevaju, a melodijsku liniju predvode dve flaute – to se do tada još nije čulo na domaćoj rock sceni. Naravno, ne bi to bilo dovoljno da album nije izbacio seriju velikih hitova: Carstvo samoće, Opet, Lile su kiše, Stari grad.

Drugi način nije bio previše diskografski plodan. Objavili su još 'Ponovno na putu' (1982.) i kompilaciju 'Drugi način' (1994.), ali je i prvi album bio sasvim dovoljan da grupa ostane jedna od istorijskih za ovdašnji rock.

Zbog toga je njihov 'rođendanski' koncert u zagrebačkom klubu Boogaloo, 22. 10., događaj koji preporučujemo.

Iz njihove bogate (koncertne) biografije izdvojimo dve zanimljivosti: kada je Drugi način angažovan kao predgrupa Jethro Tullu na zagrebačkom koncertu 2000. godine, menadžment slavnog engleskog sastava poznatog, takođe, po dominantnom zvuku flaute njihovog lidera Iana Andersona, zabranio je da Zagrepčani – sviraju flaute. Njihove deonice su morali da nadomeste na klavijaturama. Drugi kuriozitet glasi: kompilacija 'Drugi način' iz 1994. poslednji je muzički vinilni LP koji je proizveden u pogonima Croatia Recordsa. Posle toga su svi albumi objavljivani na CD-u.

Нема коментара: