1. 9. 2010.

Iron Maiden: Novi album u domaćim prodavnicama

Trideset godina karijere, osamdeset miliona prodatih albuma, preko dve hiljade koncerata i armija fanova svih generacija su rezultat rada Iron Maiden, jedne od najdugovečnijih i najuspešnijih grupa. Petnaesti studijski album "The Final Frontier" su objavili u petak 13. avgusta 2010. godine

Omot je ilustrovao Melvyn Grant, a bend je fanovima omogućio besplatan digitalni mp3 download nove pesme "El Dorado" preko stranice www.ironmaiden.com.
Album je objavljen u nekoliko formata: standardni CD, dvostruki picture disc vinil i kolekcionarsko CD izdanje "Misson Edition" koje sadrži bonus sadržaj uključujući 'Director's Cut' The Final Frontier videa, intervju sa bendom 'Mission Debrief' , wallpapere, fotografije i ekskluzivnu igru "Mission II: Rescue & Revenge".

Za prvi singl "The Final Frontier" video su uradili nagrađivani autori iz Darkside Animation Films kompanije poznate po radu u filmovima "Lost in Space", "Gladiator" i "Black Hawk Down". Uz album su kreirane i dve nove kompjuterske igrice. Početkom 2010. godine Iron Maiden su se u Compass Point studiju u Nassau ponovo udružili sa dugogodišnjim producentom Kevinom "Caveman" Shirleyem da bi snimili album, a završno snimanje i miks su obavili u Los Anđelesu.
Compass Point Studio im je poznat od ranije jer su tamo snimljeni albumi "Piece Of Mind" ('83), "Powerslave" ('84) i "Somewhere In Time" ('86).

Pevač Bruce je povodom toga rekao: - Studio je imao istu vibraciju i ostao je tačno onakav kakav je bio i 1983. godine, apsolutno se ništa nije promenilo! Čak i razbijeni prekidač u uglu, isti tepih, sve, u stvari je bilo pomalo zastrašujuće. Ipak smo se osećali opušteno u tako poznatom okruženju i mislim da to može da se oseti u muzici i atmosferi albuma.

Turneju "Final Frontier" su započeli sa 25 nastupa u velikim gradovima SAD i Kanade tokom kojih ih je videlo 350 000 posetilaca. U Evropi su počeli u Dablinu 30. jula, a nastavili na festivalima i stadionskim nastupima. Basista i osnivač Steve Harris kaže: "Izuzetno smo uzbuđeni zbog ove turneje. Mislim da će se fanovima dopasti nova pozornica i light show. Eddie se pomalo promenio za ovu turneju i verovatno je najžešći od svih nas.

Kompletan spisak pesama sa albuma (trajanje 76:35):
1. Satellite 15.....The Final Frontier 8:40
2. El Dorado 6:49
3. Mother Of Mercy 5:20
4. Coming Home 5:52
5. The Alchemist 4:29
6. Isle Of Avalon 9:06
7. Starblind 7:48
8. The Talisman 9:03
9. The Man Who Would Be King 8:28
10. When The Wild Wind Blows 10:

U isto vreme je objavljen dupli DVD "Visions of the Beast" na kome je izbor njihovih spotova nastalih u periodu od 1980. do 2001. godine. U trajanju od preko 180 minuta ovaj izbor nudi spotove preko trideset hit singlova i bonus materijal sa ranije neobjavljenim materijalima.

Dokumentarni film "Flight 666" Iron Maiden su snimili tokom prvog dela "Somewhere Back In Time" turneje koju su izveli na spektakularan način. Putovali su u specijalno prepravljenom avionu Boing 757, nazvanim "Ed Force One", tako da su za 45 dana uspeli da odsviraju 23 koncerta na pet kontinenata. Tom prilikom su prevalili preko 80 000 kilometara. U avion su smestili članove grupe, saradnike i dvanaest tona scenske opreme, a pilotirao je kapetan i pevač Bruce Dickinson. Film daje uvid u kompletnu atmosferu turneje budući da su Iron Maiden prvi put dozvolili jednoj filmskoj ekipi da zaviruje gde god poželi. Posebno zanimljivi su razgovori sa fanovima grupe u Aziji i Južnoj Americi ali i snimci sa njihovih nastupa u Mumbaju, Tokiju, Santjagu, Sao Paolu, Sidneju i Los Anđelesu.

Dupli DVD sadrži i bonus disk sa koncertnim snimcima iz šesnaest gradova, a limited edition i knjigu. U isto vreme objavljen i dupli koncertni disk na kome su delovi nastupa iz šesnaest gradova.

Нема коментара: