15. 8. 2010.

Najbolji hrvatski live albumi


Svaki bend u svojoj karijeri objavi barem jedan live album ne bi li sačuvao djelić energije koju isporučuje tijekom svojih nastupa pred vjernim obožavateljima. Radeći inventuru hrvatskih live albuma, pokušali smo izdvojiti deset najboljih. Nije bilo lako jer je popis onih koji zaslužuju posebnu pažnju daleko veći od te brojke
D. Jagatić/TPortal

Majke – 'Unplugged' (2008)
Mnogi će se složiti da su Majke svoj povratak ovim albumom ostvarile na najbolji mogući način. Baretova sigurnost, samouvjerenost, iskrenost i prepuštanje zvuku glazbenika koji ga prate čine ovaj album i njihov nastup kompletnim doživljajem. Sva virtuoznost Zorana Čalića na gitari kao i ostatka benda (Kilmister na basu, Alen Tibljaš na bubnjevima, Bero na Hammondu i Kruno uz Zokija na gitari) na ovom albumu došla je do izražaja stavljajući 'Unplugged' na sam vrh najboljih koncertnih albuma ikada objavljenih u Hrvatskoj. Istovremeno, publika se pokazala kao dodatni član benda koja je osim poznavanja repertoara Majki, Baretu i ekipi kontinuirano davalo podršku dobivajući zauzvrat čistu, iskrenu energiju kroz svirku sjajnih Majki.

Cubismo 'Viva la Habana' (1998)
Najuspješniji album Cubisma koji im je ujedno donio i najveći hit u karijeri 'Na na na na' zahvaljujući suradnji s Josipom Lisac. Istovremeno, želeći biti na svjetskom nivou, Cubismo je na koncert, održan u Gavelli 1998. godine, pozvao u goste i Yolandu Duke, pjevačicu sastava legendarnog Tita Puentea, koja je pak sa sobom dovela udaraljkaša Carlosa Sota, dok je cijeli album producirao proslavljeni Nelson Hernandez uz gostovanje prijatelja grupe i vrhunskog flautista Georgea Makinta. Ujedno je to bio i početak internacionalnog uspjeha Cubisma jer su nakon ovog albuma popisali ugovor s etiketom Irma Records koja je njihov album plasirala diljem svijeta. No, ono što ovaj album definitivno izdvaja od prosjeka je atmosfera koju su stvorili na ovom koncertu, a koja je mnogima ostala u posebnom pamćenju.

Hladno pivo 'Istočno od Gajnica' (2000)
Slaveći prvih 20 godina na sceni, a nakon četiri studijska albuma, Hladno pivo je dva dana zaredom rasprodalo Tvornicu u kojoj je bez zadrške svojim najvjernijim obožavateljima poklonilo svoje najveće hitove. Unatoč vidljivim greškama, 'Istočno od Gajnica' prvi je veliki dokaz veličine Hladnog piva i popularnosti koja će tek u narednih deset godina doći do maksimalnog izraza. Punk energija rođena u zagrebačkom kvartu Gajnice, zabilježena je u seriji njihovih najvećih hitova kao što su 'Ne volim te', 'Buba švabe', 'Šank', 'Pjevajte nešto ljubavno', 'Trening za umiranje', 'Fur immer Punk'… Live album koji se jednostavno morao naći na ovom popisu.

Fit – 'Live uz Rijeku' (2008)
Nakon punih 17 godina pauze, riječka grupa Fit odlučila je podsjetiti publiku svog rodnog grada kako je to izgledalo kada su oni žarili i palili bivšom državom. No, unatoč iskrenoj želji da koncert podsjeti na neku bolju prošlost ove sjajne gitarističke pop grupe, audiozapis je pokazao da je u pitanju izvanserijski koncert koji itekako valja zabilježiti na nosaču zvuka. S dva studijska albuma iza sebe te trećim iz 1991, koji nikada nije ugledao svjetlo dana (jer je zaglavio u PGP RTB-u koji su bili njihovi izdavači), i par doista velikih hitova poput 'Mačka', 'Vrisni', 'Zaboravit ću sve', 'Daj mi ruku', 'Zvoni telefon', Fit se vratio na velika vrata, a Davor Lukas dokazao koliko je dobar pjevač, Zorko Opačić koliko je dobar skladatelj i gitarista, a svi zajedno koliko su još uvijek dobar i usklađen bend. Naročito kad ih na krilima emocija ponese publika njihove Rijeke koja ih nikada nije zaboravila. Sve to na odličnom live albumu 'Live uz Rijeku'.

Parni valjak 'Bez struje: Live in ZeKaeM' (1995)
To je jedan od prvih domaćih unplugged albuma koji su započeli seriju ištekanih nastupa domaćih rokera. No, ovaj album dao je Parnom valjku dodatna krila jer, osim što je postao najprodavaniji album u njihovoj karijeri, kemija koju su stvorili s publikom na tom nastupu u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZeKaeMu) te atmosfera jedinstven je primjer obostrane ljubavi publike i izvođača. Sjajne unplugged verzije njihovih najvećih hitova, Aki u elementu, ponosni Hus, usvirani bend, oduševljena publika i nezaboravan koncert.

Darko Rundek & Cargo orkestar 'Live u Domu omladine' (2008)
Jedna od prvih stvari koju osjetite slušajući ovaj album je zavist svoj toj publici što je bila na tom koncertu u Domu omladine 24. ožujka 2007. godine u Beogradu i doživjela tu atmosferu, taj koncert i Darka Rundeka u elementu koji je uživao zajedno sa publikom. Nakon ulaska u laganu dosadu s pratećim Cargo orkestrom proteklih par godina, Rundek je ovim live albumom ponovno zauzeo čelnu poziciju te dokazao svoju umjetničku veličinu kao sjajnog glazbenika i pjevača. Kombinirajući pjesme iz perioda ranog Haustora, svoje samostalne karijere i zadnjeg perioda i albuma koje je stvorio s Cargom, Rundek je napravio jedan sjajan presjek svoje karijere izvukavši najveći dio najboljeg što je iza sebe ostavio. Svakako treba naglasiti da je sam tonski zapis i snimka koncerta izuzetno kvalitetna, za što je zaslužan i snimatelj Sreten Milojević. Vrhunski live album.
TBF – 'Perpetuum fritule' (2010)
Nevjerojatno je s kojom lakoćom je TBF izveo pjesme u aranžmanima koji uključuju harmoniku, klarinet, usnu harmoniku te neizbježan bas, gitaru i bubnjeve i udaraljke uz dominantne vokalne priče Saše i Mladena ispričane na krilima atmosfere koja je vidljivo nosila bend pred publikom koja se nije, kao ni sam bend, štedjela od prve do zadnje pjesme. Nastup vrhunskih i nadasve kreativnih glazbenika održan je 7. studenoga prošle godine u Močvari, a unplugged njihovog glazbenog izraza nova je dimenzija njihove glazbe kojom su, i iznad očekivanja, svoje hitove izveli u novim aranžmanima dajući im novu svježinu i novu draž. Najveći hitovi u novim aranžmanima koji vam jednostavno izmamljuju osmjeh na lice jer je u pitanju jedan od veselijih live albuma u povijesti domaće scene.

Let 3 – 'Živi kurac'/'Živa pička' (1996/2009)
Najveća snaga i veličina neukrotivih riječkih rokera leži ponajviše na njihovim nastupima jer na prvom su mjestu vrhunski glazbenici, a tek potom showmani. Stoga su i njihova dva live albuma dva primjera njihove nepatvorene energije. Dok su 1996. prvim live albumom napravili presjek hitova s prva tri studijska albuma bez pretjeranih scenskih rekvizita, kostimografije i sličnih kerefeka, 'Živa pička' (koja se zove tako upravo zbog naziva prvog live albuma) slika je i prilika Leta 3 danas. Snimljen u riječkoj Harteri i djelomično u zagrebačkoj tvornici Jedinstvo, Let 3 je za svoju najvjerniju publiku priredio audio-vizualni spektakl u 'punoj ratnoj spremi' dokazujući da im nema ravnih. Presjek 20 godišnje karijere i hitovi sa svih pet studijskih albuma uz eksploziju rock energiju po kojoj su poznati.

Psihomodo pop 'Live in Amsterdam' (1989)
Nakon što su okusili djelić svjetske slave zahvaljujući ulasku u finale natjecanja Grote prijs of Netherland odnosno Velike nagrade Nizozemske, gdje su u konkurenciji od 600 rock grupa odabrani među šest najboljih, Psihomodo pop je zapeo za oko i nekim ljudima sa MTV-ja te se ubrzo pojavio na tada još itekako utjecajnoj TV postaji MTV sa spotom za pjesmu ‘I’m In Love With Gobac’, kako je voditelj preimenovao njihov hit ‘Ja volim samo sebe’. Nakon što je uslijedila turneja po Nizozemskoj, Psihomodo pop objavljuje album 'Live in Amsterdam'. Odličan audiozapis tadašnjeg uspjeha anonimne grupe koja je iza sebe imala tek jedan studijski album.

Urban & 4 'No Mix! No Sex!' (2010)
Iako prvi live album Damira Urbana i njegove prateće grupe 4 ne sadrži neke od njegovih najvećih hitova 'No Mix! No Sex! pravo je malo remek-djelo među live albumima. Naime, Vlado Simchich Vava, stari Urbanov prijatelj iz Laufera, prihvatio se produciranja ovog albuma snimljenog u Stereo dvorani u Rijeci u svibnju 2009. godine, a na kojem je Urban promovirao svoj najnoviji studijski album 'Hello!' te pokušao stvoriti savršen live album. Kako nije htio odustati od svoje nakane, Vava je izbacio čak 10 od 21 pjesme koliko su ih izveli na koncertu, ne bi li dobio najbolje od najboljeg. Bez suvišnih naknadnih intervencija uspio je uhvatiti svu strast Urbanove izvedbe, više nego sjajan prateći bend, svu raskoš i moć zvuka, kao i tu posebnu energiju koju su Urban i 4 te dvije večeri isporučili riječkoj publici. Idealna kombinacija vrhunskog izvođača s fantastičnim pratećim bendom u kolaboraciji s fantastičnim producentom i jedan od najboljih domaćih live albuma dosad.

Нема коментара: