22. 3. 2010.

Rammstein: Ave!


Oni koji su ih se plašili plašiće ih se još više. Oni koji su ih poštovali gledaće ih sa strahopoštovanjem. Oni koji su ih voleli smatraće da su bogovi. Tako bi u tri proste rečenice mogao da se sumira koncert sastava Rammstein koji je sinoć održan u prepunoj Beogradskoj Areni pred oko 17 000 hiljada obožavalaca
Nikola Jovanović © Kontra magazin/Foto: Mondo

Čak i da niste ne znam kakav obožavalac benda i da ste došli čisto iz znatiželje ili poštovanja, niste sinoć mogli da ostanete ravnodušni jer vas je nepogrešiva nemačka preciznost, zapanjujuća i zastrašujuća energija sastava Rammstein bacila na pod potpuno razoružanog i vukla da i vi u ritmu počnete da tresete glavu dok ne polomite svaki pršljen i osetite se kao deo svojevrsne Rammstein sekte.

I znam da će svi pisati o pirotehničkim efektima, vatri, ekspolozijama, dodvoravanju publici srpskom zastavom, odličnoj produkciji, spektaklu... ali to nije ništa novo. To je ono što smo čekali sve ove godine i ono što smo od Rammstein očekivali - vatre, specijalne ekete, tone kerozina...

Ipak dobili smo još jedan neočekivani element. Bend koji je svoju muziku, koncertnom turnejom koju su nam sinoć predstavili, podigao na jedan viši nivo obezbedivši nam novo iskustvo, novo shvatanje i žive muzike i koncerata. Nivo koji da bi ste ga prepričali morate da ga iskusite uživo, a i onda će vam biti teško da objasnite o čemu se tu radi.

Možda bi ste mogli da ga jednostavno objasnite kao strahovitu energiju i posvećenost, što članova benda, što publike. Publike, koju ovog puta posebno moram da napomenem, jer je sinoćna publika najbolja koju sam na koncertu u Srbiji video u životu! Domaća publika se konačno probudila i iskazala zahvalnost svom omiljenom izvođaču, ili je konačno dobila koncert svog omiljenog benda. Šta god da je od toga, publika je velikim delom sinoć iznela koncert i dala vam jedan fantastičan osećaj ponosa i zadovoljsta.

Bez mnogo filozofije, jedan od, ako ne i najbolji koncert koji smo ikada videli.
Bravo za publiku!
Bravo za Rammstein!

Нема коментара: