7. 2. 2010.

Toma Bebić: 20 godina od smrti "čovika od soli"

Nakon teške bolesti, u Splitu je, u svojoj 55. godini, na današnji dan, 4. februara 1990., preminuo legendarni splitski kantautor Toma Bebić

Toma, ili 'čovik od soli' bio je jedna od najzanimljivijih autorskih pojava splitske scene. Uz brojna različita zanimanja, među kojima su bili poslovi mornara, nastavnika, novinara, trenera u Hajduku, mehaničara i sudskog izvršioca (!), pisao je poeziju i bavio se muzikom, izvodeći kantautorske pesme izvan pop standarda.
Objavio je samo dva albuma, "Volite se ljudožderi" (1975) i "Oya Noya" (1980), ali su i oni bili dovoljni da ga svrstaju među autore koji su ostavili velikog traga na sceni, što će se pokazati tek desetak godina posle njegove smrti.



- Za mene je zakon Toma Bebić. Veliki Toma, čisti genije. Bija je milijun godina isprid svoga vrimena, svojevremeno je rekao Mladen Badovinac iz TBF-a, tvrdeći da puno istine ima i u šali kako skraćenica u imenu grupe znači "Toma Bebić Fan".

Među poznatijim Tominim pesmama su "Tu, tu, vrag ti piz odnija", "Leute moj", "Nije gotovo kad je gotovo, nego je gotovo kad ja kažem da je gotovo", "Ča smo na ovon svitu" i "Oya noya". Povodom otvaranja Mediteranskih igara u Splitu, osmislio je recital "Djeca Mediterana", u kojem je koristio elemente rocka, dalmatinskih klapa i disco muzike.

- Oni koji su ga poznavali pričaju kako je bio iznimno pozitivna i plemenita osoba. Bebić je i pisao i pjevao za njih, za malog čovjeka, dobro se zafrkavajući s tadašnjom scenom i estradnjacima. Može se reći da je bio više hvaljen i poštivan u narodu nego u zabavno-umjetničkim krugovima. Većinu njegovih objavljenih zbirki financirali su vlasnici konoba, kafića, restorana, mesnica, obrtnici svih vrsta, uzvraćajući dobrotom za njegovu veliku ljubav i poštovanje - reči su iz kratke biografije Tome Bebića ispisane na jednoj internetskoj fan stranici.

Нема коментара: