6. 2. 2010.

Srđan Gojković-Gile: Svi umetnički pokreti traju jako kratko


Vođa Električnog orgazm Srđan Gojković-Gile kaže da nije nostalgičan za novim talasom, muzičkim pokretom koji je pre 30 godina u Beogradu iznedrio njegov bend zajedno sa Šarlo akrobatom i Idolima

- Mislim da je nostalgija štetna stvar, kao nekakav kamen oko vrata, ništa pametno i produktivno iz toga ne može da izađe. Uglavnom se klonim nostalgije, gledam unapred i živim u sadašnjem trenutku, rekao je Gojković.

Električni orgazam osnovan 1980. godine, ubrzo se sa sugrađanima Šarlom i Idolima pojavio na zajedničkom albumu "Paket aranžman"(1981), ključnom izdanju jugoslovenskog novog talasa. Pokret je na površinu izbacio i bendove poput jugoslovenskih pank pionira Pankrta i Lačnog Franca iz Ljubljane, a iz Zagreba Azru, Film, Haustor i Prljavo kazalište, i druge.

Gojković se slaže sa mišljenjima brojnih rok kritičara da je novi talas bio jedan od najznačajnijih i najkvalitetnijih trenutaka u istoriji jugoslovenskog rokenrola.

- Mislim da jeste bez konkurencije! U Jugoslaviji je to bio najkreativniji period od 1979. do 1982. godine. Kad me pitaju zašto, ne znam odgovor. Bio je specifičan trenutak u vremenu i prostoru. Jednostavno smo se našli u pravom trenutku na pravom mestu. Nema velike mudrosti oko toga, dodajeje Gojković.

Ocenjujući na njegovu 30. godišnjicu domete novog talasa, Gojković kaže da je ispunio očekivanja, jer je "bilo suludo misliti da će da traje duže".

- Svi umetnički pokreti traju jako kratko. Bitno da je pomerio neke stvari. Neko može biti i razočaran sa efektima svega toga, ali to možemo reći i za bilo koji drugi pokret u rokenrolu, rekao je Gojković.

Нема коментара: