08.02.2010.

Man At Work: Plagijatori!

Hit "Down Under" australijskog benda Men at Work zapravo je plagijat jedne dečije pesmice, zbog čega grupa vlasniku numere duguje veliku odštetu, odlučio je australijski sud

Pesmu "Kookaburra Sits in the Old Gum Tree" napisala je pre više od 70 godina australijska učiteljica Marion Sinclair. Ta numera postala je omiljena među decom od Novog Zelanda do Kanade.

Učiteljica je umrla 1988, a izdavačka kompanija Larrikin Music je danas vlasnik prava na njenu pesmu o australijskoj ptici. Kompanija je tužbu za kršenje autorskih prava podnela prošle godine.

- Ustanovio sam da rif u "Down Under" krši autorska prava na "Kookaburra" pošto kopira znatan deo pesme gospođe Sinkler iz 1935, presudio je sudija Federalnog suda Peter Jacobson, prenose svetske agencije.

Strane u sporu saznaće 25. februara iznos odštete koji će kompanija Larrikin Music dobiti od autora pesme "Down Under" Colina Haya i Rona Strykerta i izdavačkih kuća grupe Man at Work, Sony BMG i EMI songs.

Advokat kompanije Larrikin Music Adam Simpson kazao je da će kompanije verovatno tražiti do 60 odsto prihoda od objavljivanja pesme do danas, što je iznos koji se može meriti milionima.

Članovi grupe Man at Work i njihove izdavaške kuće nisu komentarisali presudu.

Pesma "Down Under" i album "Business As Usual" dospeli su na vrh australijskih, američkih i britanskih muzičkih lista početkom 1983.

Ta pesma je danas nezvanična himna Australije, a 2001. je proglašena četvrtom najboljom australijskom pesmom svih vremena.

Grupa Man at Work dobila je 1983. nagradu Grammy za najbolje debitante.

Нема коментара: