18. 2. 2010.

Bob Dilan: Jun u Beogradu


Legendarni američki kantautor Bob Dilan, jedan od najznačajnijih autora u istoriji muzike, kako nezvanično saznajemo, u junu će održati koncert u Beogradu! Njegov nastup će organizovati Produkcijska kuća „Avalon”, a Dilan će početkom juna nastupiti u „Beogradskoj areni”

Starija publika se seća koncerta koji je održao 11. juna 1991. na stadionu „Galenike” u Zemunu
Verovatno ne postoji muzičar za čije se ime vezuje toliko epiteta kao što je to slučaj sa Dilanom - glasnik bit generacije, čovek koji je promenio američku folk muziku, umetnik koji je obeležio 20. vek, a po mnogima njegov značaj može da se uporedi sa slavnim umetnicima kao što su Mocart, Pikaso ili Šekspir. Publika u Beogradu će nakon 19 godina i koncerta koji je održao 11. juna 1991. na stadionu „Galenike” u Zemunu, imati priliku da ponovo čuje Dilana, bez koga bi istorija moderne muzike bila potpuno drugačija.

Folk muzika
Robert Alen Cimerman, kako glasi pravo ime Boba Dilana, rođen je 1941. u Dulutu u Minesoti, a odrastao je u Hibingu, rodnom gradu njegove majke Beatris Stoun. Kao tinejdžer Dilan je najveći deo vremena provodio slušajući radio-stanice koje su puštale bluz, kantri i rokenrol. U srednjoj školi je osnovao dva benda, a u školskom godišnjaku je kao svoju životnu ambiciju napisao da bi voleo da se priključi Litlu Ričardu. Početkom 1959. Dilan je započeo studije u Mineapolisu i tada se okreće folk muzici. „Tada sam smatrao da rokenrol ima dinamičan ritam i zarazne refrene, ali, po mom mišljenju, pesme nisu bile dovoljno ozbiljne i nisu oslikavale život na realan način. Znao sam da je folk muzika znatno ozbiljnija jer pesme imaju mnogo više tuge, očajanja, vere, dubljih osećanja...”, izjavio je Dilan u jednom od intervjua.

Građanska prava
Nakon što je napustio studije, Bob Dilan se 1961. preselio u Njujork gde je nastupao po lokalnim klubovima gde su ga primetili ljudi iz producentske kuće „Columbia”, sa kojima je ubrzo potpisao ugovor. Prvi album „Bob Dylan” iz 1962, na kojem su se nalazile folk, bluz i gospel numere, prodat je u samo 5.000 kopija. U maju 1963. Dilan je objavio drugi album „The Freewheelin’ Bob Dylan” koji je najavila numera „Blowin’ in the Wind”, koja je ubrzo postala jedna od himni američkog pokreta za građanska prava. Veliki hit je bila i pesma „A Hard Rain’s a-Gonna Fall”. U januaru 1964. Dilan je objavio ploču „The Times They Are a-Changin’”, a naslovna numera se ubraja među najvažnije pesme šezdesetih. U julu 1965. Bob Dilan je objavio singl „Like a Rolling Stone”, još jednu od numera koja se nalazi na listama najboljih pesama svih vremena. U julu 1966. Dilan je pao sa motora u blizini svog doma u Vudstoku, a misteriozna nesreća čiji detalji nikada nisu otkriveni poslužila je Dilanu da se skloni od pritiska javnosti, a nakon pada u kojem je, kako se priča, povredio vrat, slavni muzičar narednih osam godina nije išao na turneje. Sredinom 1972. Dilan je uradio muziku za film „Pat Garrett and Billy the Kid” Sema Pekinpoa, a iako film nije dobro prošao u bioskopima, ostao je upamćen po sjajnoj pesmi „Knockin’ On Heaven’s Door”.

Turneja bez kraja
Tokom sedamdesetih i osamdesetih Dilan je eksperimentisao sa muzičkim stilovima, što je naišlo na različite kritike javnosti, a 7. juna 1988. je započeo svoju čuvenu „Never Ending” turneju koja, kao što i naziv kaže, traje i dalje, a do kraja 2008. Dilan je sa svojim bendom održao više od 2.100 koncerta. U oktobru prošle godine je izdao album „Christmas in the Heart”, na kojem se nalaze tradicionalne božićne pesme, a sav prihod od prodaje ide u humanitarne svrhe.
Iz prvog braka sa Sarom Lounds, od koje se razveo 1977, Dilan ima kćerke Anu i Mariju (Sarina kćerka iz prethodnog braka koju je Dilan usvojio) i sinove Džesija, Džejkoba (frontmen benda „The Wallflowers”) i Samjuela. U junu 1986. Dilan se oženio sa svojom pratećom pevačicom Kerolin Denis sa kojom ima kćerku Gabrijelu Dezire.
U okviru ovogodišnje turneje koja počinje 12. marta u Osaki u Japanu, osim u Beogradu, Dilan će održati još jedan koncert u zemljama regiona.

Karijera legende duga 57 godina
1941 – rođen u Dulutu u Minesoti
1951 – počeo da piše pesme i uči da svira gitaru
1962 – uzima umetničko ime Bob Dilan i objavljuje istoimeni debitantski album
1963 – nakon ploče „The Freewheelin’ Bob Dylan” postaje veoma popularan
1966 – pao sa motora i napravio koncertnu pauzu od osam godina
1969 – odbio da nastupi na festivalu „Vudstok”
1970 – za album „Self Portrait” dobio najgore kritike u karijeri
1975 – krenuo na turneju sa Džoan Baez, Džoni Mičel i T-Bon Barnetom
1985 – sa Ronijem Vudom i Kitom Ričardsom nastupio na „Live Aid” koncertu
1988 – započeo „Never Ending” turneju
1988 – sa Rojom Orbisonom, Džordžom Harisonom, Džefom Linijem i Tomom Petijem osnovao supergrupu „Traveling Wilburys”
2000 – osvojio „Oskara” za numeru „Things Have Changed” iz filma „Wonder Boys”
2006 – u izboru magazina „Rolling Stone”, album „Modern Times” je proglašen za najbolju ploču godine

Uspesi „Avalona”
Produkcijska kuća „Avalon” je u Beogradu i regionu organizovala koncerte zvezda kao što su „Iron Maiden”, „ZZ Top”, Dajana Krol, „Pet Shop Boys”, „Faithless”, „The Prodigy”, „Underworld”, „Placebo”, Leni Kravic, Santana, Brajan Feri, Džejms Blant... Prošle godine „Avalon produkcija” je organizovala 23 koncerta kojima je prisustvovalo više od 75.000 posetilaca.

Нема коментара: