6. 1. 2010.

Laibach: Proglašen za jednu od najboljih grupa na svetu


Krajem 2009. godine Classic Rock Magazine, jedna od najuticajnijih britanskih revija za rock muziku, objavila je izbor najvažnijih albuma svih vremena i u rubrici 'album industrijskog roka za poznavaoce' na drugom mestu je završio album Laibacha "Opus Dei" (Mute Records, 1987)

U izboru pet najboljih još su se našli Einstürzende Neubauten, Skinny Puppy, Rammstein i The Young Gods. Isti album Laibacha je takođe, po izboru kritičara iz celog sveta, uvršten i u antologiju najboljih albuma svih vremena (1001 Albums You Must Hear Before You Die, Cassel Illustrated, 2005.)

Jednako relevantan britanski mesečnik MOJO takođe je u zaključnom decembarskom broju, u rubrici Burried Treasure objavio hvalosopev Laibachovom albumu "Volk", objavljenom za Mute Records 2006., preko cele stranice.

Pored toga, britanski kustos Catherine Wood u decembarskom broju vodećeg američkom mesečnika za umetnost 'Artforum' u deset ovogodišnjih naj događanja u svetu umetnosti uvrstila je Laibachov projekt "Umetnost fuge" (Laibachkunstderfuge, Dallas Records, 2007.) koji je grupa uživo predstavila u Londonu na koncertu u Bush Hallu u februaru 2009.

U 2010. godini Laibach priprema mnoštvo novih projekata te uz tri velike izložbe (u Ljubljani, Trbovlju i Zagrebu) radi i na materijalima za nove albume.

Нема коментара: