6. 12. 2009.

Pete Doherty: Izvinuo se zbog pevanja nacističke himne (VIDEO)


Pevač Pete Doherty izvinuo se nakon što je bio primoran da napusti binu u Nemačkoj jer je pevao nacionalnu himnu u nacističkoj konotaciji

Tridesetogodišnji Pete Doherty izviždan je u Munchenu jer je na koncertu zapevao ‘Deutschland, Deutschland ueber alles’ - stihove koji se u Nemačkoj ne pevaju, a da skandal bude veći, sve je uživo prenosio Bavarski radio.
Pevačev portparol izjavio je kako je Doherty bio nesvestan kontroverze koju je načinio pevanjem prvih stihova himne."Duboko se izvinjava ako je nekoga uvredio", izjavio je u ime pevača njegov portparol.


Prvi stih nemačke himne koja u prevodu glasi "Nemačka, Nemačka iznad svega" ignorisana je od pada Trećeg Reicha 1945. godine.

U današnju službenu verziju nemačke himne ubraja se jedino treći stih koji počinje s "Jedinstvo, pravda i sloboda za nemačku otadžbinu (Einigkeit und Recht und Freiheit Für das deutsche Vaterland!) i ona je od 1990. unificirana i za Zapadnu i Istočnu Nemačku.

Bavarski radio Bayerischer Rundfunk prekinuo je s emitpvanjem uživo "On3 Music Festivala" u trenutku kad je Doherty zapevao reči prve strofe nemačke himne "Das Lied der Deutschen" (popularno znane i kao "Deutschlandlied") koja je za vreme Trećeg Reicha korišćena u propagandne svrhe kako bi se istakla rasna superiornost nemačke nacije nad drugima. Naravno originalna ideja Augusta Heinricha Hoffmanna, odnosno tekstopisca himne koju je ukomponovao Joseph Haydn, nije bila ni približno jednaka Hitlerovoj. Naime Hoffmann je 1841. sanjao o ujedinjenju svih Nemaca u jednu državu, što se i dogodilo 1848. nakon čuvene "martovskeske revolucije" i kad je "Deutschlandlied" bila pesma koju su pevali revolucionari.

Ali u istoriju neupućeni Peter Doherty nesvestan delikatne situacije oko nemačke himne se tako našao u nebranom grožđu. Prvu, od kraja drugog svetskog rata ignorisanu, strofu "Deutschlandlied" je izveo unutar impovizovane i eksentrične verzije pesme "Hit The Road Jack".

Doherty je izveo još pet pesama, nakon što je zvižducima ispraćen s bine, tvrde koncertni izveštaji nemačkih medija.

U pismu koje je objavljeno na On3 internet stranici, Dohertyjev menadžer Adrian Hunter napisao je: "Peter Doherty hteo je da proslavi dolazak u Munchen i kroz nemačku himnu se asimilira s gomilom. Pete lično je jevrejskog porekla, a protiv rasizma i fašizma se bori kroz brojne organizacije."

Нема коментара: