29.12.2009.

Evrovizija: Novi način izbora srpskog predstavnika


Radio-televizija Srbije saopštila je danas da je usvojila novi pravilnik o izboru srpskog predstavnika za narednu "Pesmu Evrovizije", po kome će jedan kompozitor pisati takmičarske pesme koje će izvoditi nekoliko izvođača

"RTS angažuje jednog kompozitora koji će za različite izvođače napisati nekoliko pesama. Interpretatore koji će izvesti kompozicije bira kompozitor uz saglasnost RTS-a. Pobednička kompozicija biće odabrana sms glasovima gledalaca u okviru direktnog programa koji će realizovati RTS", kaže se u saopštenju.

Prema novom pravilniku kojeg je usvojio Upravni odbor RTS-a, odluka o izboru kompozitora biće saopštena tokom januara.

"Kompozitor, angažovan po pozivu, bira se po sledećim kriterijumima: značajno je autorsko ime u oblasti popularne muzike, svojim umetničkim delovanjem ostvaruje zapažene rezultate, i svojim umetničkim radom garantuje najviše profesionalne standarde", navode iz RTS-a.

U obrazloženju promene pravilnika, iz RTS-a ističu da svaka nacionalna televizija, prema pravilniku Evropske radiodifuzne Unije samostalno odlučuje na koji će način odabrati predstavnika za "Pesmu Evrovizije". RTS podseća da zbog posledica opšte finansijske krize, sve zemlje preispituju način izbora kandidata, a nekoliko je već odustalo od učešća na takmičenju u Oslu 2010. godine.

"Kako bismo našim gledaocima omogućili da i dalje prate rezultate srpskog predstavnika na najprestižnijem evropskom muzičkom takmičenju, odlučili smo da i sledeće godine nastupimo, ali da bitno smanjimo troškove nacionalnog izbora", tvrde uz RTS-u.

Do sada je srpski predstavnik za "Pesmu Evrovizije" biran na festivalu "Beovizija", odlukom žirija i sms glasovima publike, između 20 takmičarskih pesama i njihovih izvođača, uz direktan prenos na RTS-u.

Нема коментара: