21. 11. 2009.

Exit: Budžet je 4,5 miliona evra


Na ovogodišnjem Exitu bilo je između 25.000 i 30.000 stranaca, a po procenama organizatora, Novi Sad je od festivala zaradio oko 13,5 miliona evra. Po rečima Bojana Boškovića, generalnog menadžera Exita, grad Novi Sad je direktno donirao 50 miliona dinara, a ukupni budžet bio je oko 4,5 miliona evra

- Na ovogodišnjem festivalu bilo je između 25.000 i 30.000 stranaca dnevno, što znači da je više od 50 odsto posetilaca bilo iz inostranstva. Ljubitelji muzike na Exit dolaze iz više od 50 zemalja, a naravno, najviše iz Velike Britanije, gde smo najviše i radili promociju u poslednjih nekoliko godina i gde je najveća potražnja za našim kartama. Prema nekim pokazateljima (izvor je agencija „Tim” i menadžment Exita), zahvaljujući projektu Exitu 2009, u ekonomiju grada Novog Sada ušlo je oko 13,5 miliona evra. Što je najbitnije, to je novac koji je otišao direktno u ruke građana koji su masovno iznajmljivali svoje stanove i vikendice, ali i ugostitelja, hotelijera, turističkih radnika, trgovaca i drugih - kaže za „Blic” Bojan Bošković. On dodaje da je u gradu bilo više od 25.000 noćenja dnevno, a utvrđeno je i da većina stranaca u Novom Sadu boravi šest, sedam dana.

- Ako se uzme u obzir da je grad Novi Sad direktno donirao festivalu 50 miliona dinara (sredstva uglavnom odlaze na infrastrukturu), onda se veoma lako može zaključiti da na jedan evro uložen u Exit, u ekonomiju grada uđe 25 evra. Mi očekujemo da ovi prilivi u budućnosti budu još veći, zahvaljujući dobrom i jedinstvenom imidžu kod stranih posetilaca, koji festival razvija iz godine u godinu.
Bošković napominje da je budžet ovogodišnjeg festivala bio oko 4,5 miliona evra, kao i da najveći deo novca, osim na plaćanje izvođača, odlazi na infrastrukturalne troškove, marketing, obezbeđenje i plate više od 3.000 zaposlenih na festivalu.
- Direktni prihodi festivala ove godine su, nažalost, dosta manji od projektovanih, tako da, ako uspemo da naplatimo ono što nam je obećano, Exit će zaraditi dovoljno da pokrije fiksne troškove svoje organizacije do sledećeg festivala. Znači, pričamo o budžetiranim prihodima od 4,8 miliona evra. Naravno, najveći problem je to što zbog niske kupovne moći stanovništva mi nismo u stanju da naplatimo punu komercijalnu cenu karte posetiocima. Karta za Exit bi trebalo da bude duplo skuplja, a sve karte rasprodate da bi festival mogao da bude samofinansirajući - objašnjava Bošković.

Generalni menadžer Exita
Po njegovim rečima, prva imena izvođača koji će nastupiti na narednom Exitu koji se održava od 8. do 11. jula, biće saopštena uskoro.
- Program je za sada jednom rečju - ludilo! Manje-više nikada bolje nije išlo sa bukingom bendova, i stvarno svi žele da dođu na Exit. Ograničavajući faktor su samo pare i velika konkurencija festivala iz Evrope. Ipak, želja bendova da sviraju kod nas je odličan osećaj koji nas stvarno ispunjava nakon 10 godina teškog rada. Naravno, ima mnogo prostora za unapređenje Exita. Za početak, dosta radimo na povećanju kapaciteta festivala. Imamo odličnu saradnju sa gradonačelnikom Igorom Pavličićem i ostalim institucijama koje su svesne da je već sada potražnja za ulaznicama iz Zapadne Evrope ogromna. Takođe, puno pažnje posvećujemo tome šta misli naša publika, od odabira bendova, preko cena karata, čistoće toaleta, prilaza Tvrđavi, ulaza, gužvi i ostalog - zaključio je generalni menadžer Exita.

Karte od 7. decembra
Prodaja ulaznica za naredni Exit počinje u ponedeljak, 7. decembra, u 12 časova, a karte se mogu kupiti preko sajta www.gigstix.com. Najbrži ljubitelji muzike imaće priliku da naruče ograničen broj ulaznica po promotivnoj ceni od 4.990 dinara što iznosi 55 odsto popusta u odnosu na redovnu cenu koja će iznositi 10.990 dinara. Kada se naruče i prodaju sve ulaznice po ovoj ceni, karte će moći da se kupe po promotivnoj ceni od 6.490 dinara. Sve informacije o cenama i načinu kupovine mogu se pronaći na sajtu: www.exitfest.org. Posetioci festivala koji već godinama kupuju karte na samom početku prodaje, moći će 25. novembra da kupe ulaznice po ceni od 3.990 dinara, a o tačnom vremenu početka prodaje biće obavešteni putem i-mejla.


Нема коментара: