9. 9. 2009.

Johnny Štulić: Objavljene četiri nove pesme


Zagrebački "Večernji list" je u jučerašnjem izdanju ekskluzivno objavio četiri nove, nikad objavljenje pesme Branimira Johnnyja Štulića!

Legendarni frontmen Azre poslednjih godina je napisao pregršt novih pesama za koje namerava da iskomponuje muziku. Nije poznato hoće li za tu priliku ponovo okupiti Azru ili će ih izvesti samostalno, ali pesme koje će na jesen biti objavljene u zbirci "Azra" gotove su. Takođe, putem Plato books vraća se na tržište i kao pisac. Ovaj izdavač ima u planu da izda 14 njegovih knjiga. Naime, pregovori o izdanju sabranih dela Branimira Johnnyja Štulića u završnoj su fazi i već ove jeseni beogradska izdavačka kuća Plato Books objaviće njegove knjige. Time se jedan od najistaknutijih predstavnika novog talasa vraća na scenu kao pisac.
Štulić je dvadeset godina u Utrechtu pisao pesme i prevodio najveća dela klasične literature. Naučio je starogrčki kako bi preveo "Ilijadu" i "Odiseju", proniknuvši u samu bit Homerovih stihova. - Dok su drugi prevodioci hteli da zadrže heksametar u stihu i gubili smisao tekstova, Johnny je išao u filozofsku i poetsku dubinu. Mislio je o svemu - od stihova do korica knjiga koje je sam dizajnirao - kazao je Bane Gojković, vlasnik izdavačke kuće. Štulić je preveo i sumerske, hetitske i egipatske epove i tekstove kao što su ep o Gilgamešu, Mahabharata, homerske himne, Poreklo Homera i Hesioda i „Ljetopis Popa Dukljanina"... Tu su i tri njegove autorske knjige: "Smijurijada - autobiografija i komentari", "Azrine pjevane pjesme" i "Govorili su o Johnnyju - novinski tekstovi 1977. - 2004.". No u 14 knjiga neće biti "samo" prevodi. Tu su i Štulićeve napisane, a nikad objavljene ili snimljene pesme od kojih u "Večernjem listu" možete pročitati četiri. Jedna od njih glasi:

Tuđe nećemo svoje nemamo

bila jednom zemlja
tanka visoka
usukala se jadna
nikome ne da

tuđe nećemo svoje nemamo
pa šta

počuj ovu priču
mome maleno
iz dubine srca
cvijeće šareno

tuđe nećemo svoje nemamo
pa šta

jer ako samo ispružiš glavu
i da prdneš ne budeš u stanju
pa ako samo poželiš da znaš

oko tebe sve moćne trebe
podočnjaci ko' krizanteme
voliš sebe poželi da znaš

u drugu ruku budeš li cvao
i s boljim se sveđ nadmetao
pazi da to ne budeš i sam

jer tri su brata u majke Reje
Zeus, Had i Posejdon što zemljom trese
sve podijeljeno na tri razdijele

Нема коментара: