13. 9. 2009.

Darkwood dub (Dejan Vučetić Vuča): Želimo da osvojimo MTV nagradu


Poznati beogradski sastav Darkwood dub nominovan je za MTV nagradu „Best regional act“, a ukoliko bude najbolji u toj kategoriji, ući će u borbu za „Best European Act”. O pobedniku, koji će biti predstavljen 5. novembra uživo u Berlinu na dodeli nagrada „MTV Europe Music Awards”, odlučiće glasovi gledalaca. U intervjuu za „Blic nedelje“ članovi grupe kažu da su zadovoljni prijemom novog albuma „Jedinstvo“ kod publike, ali uprkos popularnosti ne mogu da obezbede egzistenciju baveći se samo muzikom… Ipak, spremni su za put u Berlin da pokupe nagradu
Neven Džodan|Blic

MTV je imao značajnu ulogu u popularizaciji muzike, posebno tokom osamdesetih. Takođe, promovisali su novu formu predstavljanja – video klipove. Mislim da su promenili pravila u muzičkoj industriji, i do pojave interneta su bili najznačajniji promoter popularne muzike na svetu. Dobar deo uticaja na tokove cele industrije su zadržali i danas. MTV nagrade su značajan deo njihovih aktivnosti, gde jednom godišnje uspevaju da obezbede veliki medijski fokus upravo na muziku. Smatram da je to dobro i ići ćemo u Berlin ako nam budu dodelili nagradu – kaže Dejan Vučetić Vuča, pevač grupe Darkwood dub. Pored njih nominovane su grupe iz regiona Dubioza kolektiv, Superhiks, Lollobrigida i Elvis Jackson, a beogradski muzičari kažu da prilično poznaju scenu u okruženju.

Nominovani
- Darkwood dub (Srbija, postoji od 1988, snimili sedam albuma)
- Dubioza kolektiv(BiH, postoji od 2003, snimili četiri albuma)
- Superhiks (Makedonija, postoji od 1993, snimili tri albuma)
- Lollobrigida (Hrvatska, postoji od 2003, snimili dva albuma)
- Elvis Jackson (Slovenija, postoji od 1997, snimili četiri albuma)
- Glasanje na sajtu
www.mtvema.com

Pratimo scenu u regionu najviše na koncertima, gde sviramo sa raznim bendovima. Koliko se sećam, sa svim nominovanim grupama smo već nastupali – ističe on, i dodaje da kako u Srbiji tako i u regionu na koncertima vlada odlična atmosfera, a pesme s albuma „Jedinstvo“ brzo su postale ravnopravne sa starim, poznatim numerama.
Uvek pažljivo pratimo prijem albuma kod publike, jer je sam proces dugotrajan, u poslednjem slučaju je trajao četiri godine, i ima previše detalja koji i nama onemogućuju sagledavanje urađenog. Poslednji album nam je, intimno, izuzetno značajan jer smo uspeli da prevaziđemo probleme koji su nas mučili tokom proteklih nekoliko godina, od tehničkih, materijalnih, autorskih, personalnih... Nakon izdavanja albuma smo, posle 5-6 godina, imali turneju u kojoj smo uživali. Publika na koncertima izuzetno reaguje na nove pesme, pevaju s nama od prvog takta i to nam puno znači – priča Vuča, stavljajući akcenat upravo na nastupe kojima se u potpunosti posvećuju.
Volimo da sviramo, to je razlog zbog koga sve radimo. Mislili smo da će se to vremenom promeniti, da će nam putovanja i koncerti predstavljati napor, upravo je suprotno. Takođe i činjenica da dugo sviramo zajedno doprinosi tome – objašnjava on. Kada je u pitanju trenutna pozicija sastava Darkwood dub na domaćoj sceni, teško je, kaže, odrediti status koji grupa zauzima.
Ne znam, nemamo parametre po kojima bismo to utvrdili. Ako je parametar „broj prodatih jedinica“ – okej smo, ali ako je parametar prihodovanje od obavljanja delatnosti – vrlo loše. Postoji, s jedne strane, dosta entuzijasta koji se bave muzikom i vredno rade, nasuprot estradi, koju ne treba komentarisati. Zadovoljni smo što imamo vernu publiku koja voli da dolazi na naše koncerte – priča pevač popularne grupe te objašnjava kako su uspeli da očuvaju autentičnost svih ovih godina.
Nisam siguran da smo imali izbor, muzika je jedna od retkih stvari gde možeš da radiš skoro šta hoćeš. Mislim da smo koristili sve što može da napravi bilo kakav zvuk a da nam je bilo dostupno. Takav tip slobode je pitanje stava, odluke, ali i mnogo privatnih kompromisa – ističe Vuča, a na pitanje da li su više od dve decenije rada u bilo kom periodu mogli da žive samo od muzike kaže:
Ne, nažalost. Može samo da se preživi – objašnjava Vuča, i dodaje da će i publika u Beogradu na jesen imati priliku da ih čuje uživo.

Novi član Hadžimanov
Novi član grupe Darkwood dub je muzičar Vasil Hadžimanov, koji se, kažu, odlično uklopio i obogatio zvuk.
Vasil je, pre svega, prijatelj, zatim i sjajan muzičar. Mi smo do njegovog dolaska klavijature i elektronske instrumente svirali sami, međutim, uživo smo morali sve da „sekvencujemo“. To je tehnički dosta zahtevno i puno nas je ograničavalo u formi. Danas se osećamo rasterećeni gridova, paterna, lupova… samo sviramo.

Нема коментара: