8. 7. 2009.

Bjorn Diksgard (Mando Diao): Sviraćemo ludo na Tvrđavi

Popularni švedski indi bend Mando Diao nastupiće na ovogodišnjem „Exitu” u nedelju, 12. jula, na „Fjužn stejdžu”, a u ekskluzivnom intervjuu za „Blic”, Bjorn Diksgard, pevač grupe Mando Diao, kaže da članovi benda jedva čekaju prvi nastup u Srbiji i najavljuje energičan koncert na Tvrđavi

- Biće sjajno u Novom Sadu, radujemo se nastupu. Iako ne znam mnogo o „Exitu”, siguran sam da ćemo napraviti odličnu atmosferu, jer preko interneta sam se uverio da imamo mnogo fanova u Srbiji. Jedva čekamo svirku i ono što mogu da obećam jeste da će koncert biti veoma energičan, a mi ćemo, kao i na svakom nastupu, dati sve od sebe - priča Diksgard i dodaje da će švedski rokeri na „Exitu”, osim hitova sa prethodnih albuma, izvesti i mnogo pesama sa nove ploče „Give Me Fire” koja je objavljena krajem februara.

- Veoma sam zadovoljan kako je publika prihvatila novi album, ploča je već postala naše najprodavanije izdanje do sada. Iako je teško birati, mislim da je ovo naš najbolji album. Za razliku od prethodne ploče koja je uglavnom bila inspirisana folk muzikom i prva tri albuma koji su bili u brit pop fazonu, ploča „Give Me Fire” je različita, sa dušom... mnogo urbanija - kaže Bjorn i priznaje da švedska muzička scena mnogo duguje grupi ABBA koja je sedamdesetih napravila veliki proboj na svetskoj sceni.
- Zahvaljujući njima, mnogobrojni dobri švedski bendovi su dobili priliku da se predstave publici širom sveta. Znate, Švedska je mala zemlja, i svaki kvalitetan bend brzo preraste lokalne granice. Nadam se da ćemo mi uspeti da jednog dana postanemo najpoznatiji švedski bend svih vremena i možda ćemo, ko zna, nadmašiti grupu ABBA - smatra pevač sastava Mando Diao.
Po njegovim rečima, na muzički stil grupe Mando Diao uticala je lokalna folk muzika, ruska i južnoamerička muzika, kao i pokojni Majkl Džekson, bend The Strokes... Diksgard ističe da od novih bendova najviše ceni sastav Arctic Monkeys, a na našu konstataciju da i oni sviraju na „Exitu”, ali prvog dana, Bjorn je razočarano rekao:
- Opet ista priča, uglavnom promašimo sve bendove koje volimo.
Iako su relativno mlad bend ambiciozni Šveđani već znaju šta (ne) žele u budućnosti.
- Mogu sebe da zamislim kako u šezdesetoj i dalje skačem na sceni, ali ne kao član ovog benda, jer Mando Diao pripada mladosti i jedino što želimo jeste da ovaj ceo projekat završimo na vreme. Kada će to biti, zaista ne znam. Glupo je bilo šta obećavati. Nakon narednog albuma ćemo videti šta ćemo dalje - zaključio je Bjorn Diksgard.

Нема коментара: