12. 5. 2009.

Dubioza kolektiv i Damir Imamović trio: Konačno u Beogradu

U okviru manifestacije "Dani Sarajeva" u Domu omladine Beograda koncerte će održati Dubioza kolektiv i Damir Imamović trio. Dubioza kolektiv će koncert održati 14. maja dok će 15. maja nastupiti Damir Imamović
KontraWeb

Karte za oba koncerta nalaze se na blagajni Doma omladine po ceni od 500 dinara.

Bosanskohercegovačka muzička grupa Dubioza kolektiv formirana je 2003. godine od članova bendova Gluho doba against Def Age (Zenica) i Ornamenata (Sarajevo). Muzika koju stvara Dubioza Kolektiv može se okarakterisatii kao fuzija dub-a, reggae-a, HC i bosanskih etno motiva. Danas Dubiozu Kolektiv čine osam članova: tri vokala, gitara, bas gitara, bubnjevi, perkusije i klavijature/DJ.

Dubioza kolektiv iza sebe ima tri studijska albuma - "Dubioza kolektiv" (2004.) i EP izdanje "Open Wide" na kome gostuje Benjamin Zephaniah, čuveni dub umetnik iz Velike Britanije i Mush Khan iz pakistansko-britanskog benda Fun-da-mental. Drugi studijski album "Dubnamite" izašao je 2006. godine, a na njemu su gostovali grupa Defence iz Tuzle (BiH) i francuski umetnik Niköll. Izdavačka kuća Menart 2008. godine objavljuje Dubiozin album "Firma Ilegal" koji kroz sve pesme opisuje situaciju koja je, iako govori o bosanskohercegovačkoj svakodnevici, lako razumljiva i zemljama u okruženju, dok se semplovi BH političara, koji se provlače između pesama na albumu, mogu vrlo lako zameniti izjavama njihovih kolega u regiji, a bez da se promeni smisao poruka. Razlika između ovog i dosadašnjih albuma je što su sve pesme otpevane na bosanskom jeziku. Kao gosti na albumu pojavljuju se Frenkie i Gino Banana (Kultur Shock). Iako se bend i na prethodnim albumima bavio socijalno angažiranim temama "Firma ilegal", zbog činjenice da je uklonjena i jezična barijera između benda i slušatelja na ovim prostorima, na još eksplicitniji način progovara o političkoj i društvenoj situaciji u kojoj živimo, a koja je zajednička za sva društva u tranziciji i kojoj su glavne osobine korupcijski skandali, privatizacijske pljačke i politička oligarhija koja koristi trenutno stanje radi sopstvenog bogaćenja.

Bend je do sada svirao mnogobrojne koncerte, a vredi spomenuti i sudelovanje na Sziget Festivalu u Mađarskoj, Socha Reggae Riversplash Festivalu u Sloveniji, Exit Festivalu u Novom Sadu, Eurosonic Festivalu u Nizozemskoj, Topvar Rock Festivalu u Slovačkoj, Colors of Ostrava Festivalu, Barevná planeta festivalu i Real Beat Festivalu u Češkoj, Rototom Festivalu u Italiji, Fete de l'Humanite u Francuskoj, Balkan Trafik Festivalu i Couleur Cafe Festivalu u Belgiji... Osim festivalskih svirki bend je odsvirao i mnogobrojne klupske koncerte po celoj Evropi.

Damir Imamović Trio svira minimalistički “fusion sevdah”. Reč je o specifičnoj interpretaciji tradicionalne bosanskohercegovačke muzike, koja istovremeno i ogoljuje njenu starinsku formu (minimalistički pristup) i otvara je najrazličitijim muzičkim uticajima (fusion sevdah).
Za razliku od izvođača, koji iz tradicionalne muzike uzimaju teme i obrađuju ih u maniru jazza, elektronske muzike ili neke druge popularne forme, Damir Imamović Trio ne beži od toga da svira upravo tradicionalni sevdah i da u njega uvodi uticaje drugih muzičkih žanrova.
Damir Imamović Trio čine: Damir Imamović, gitara i vokal, Edvin Hadžić, kontrabas i Vanja Radoja, violina. Sastav deluje od početka 2006. godine, do kada je Damir Imamović nastupao solo i održao niz uspešnih koncerata u Sarajevu, Zagrebu, a posebno je zapažen njegov nastup u Parizu, u okviru proslave desetogodišnjice centra Andree Marlaux u pariškom Beaubourgu. U izdanju sarajevskog buybooka Damir Imamović Trio objavio je prvi CD "Damir Imamović Trio svira standarde" 2006. godine, koji je proglašen kulturnim događajem te godine u Bosni, dok je sredinom maja meseca 2008. godine Trio objavio i svoj drugi album "Damir Imamović Trio Abrašević Live". Trio je održao niz uspešnih koncerata u Švajcarskoj, u prestižnoj sali Theatre de Comedie u Ženevi, kao i u GessnerAlle sali u Cirihu, potom u Istanbulu, Ankoni, Dizeldorfu, Zagrebu, Rijeci, Sloveniji...

Нема коментара: