23. 2. 2009.

Instant Karma: Obradili "Plimu" Indexa


Zrenjaninska rock grupa Instant Karma nedavno je prekinula petogodišnju diskografsku pauzu novim albumom "Sve je u redu samo krvarim"

Album je objavljen u izdanju PGP RTS-a "krajem prošle godine" i to je najbliža odrednica koju smo uspeli da saznamo, jer PGP – nekada uz Jugoton najveći izdavač u bivšoj Jugoslaviji – ima katastrofalan PR. Na njihovom portalu najsvežije informacije su – katalog iz 2006. godine?! Kako im je i do medija stalo jednako kao do snega iz iste godine, ni tekstove o tom albumu nećete naći. Jedini spomen Instant Karme jeste izveštaj Hadže (portal Mikrofonija) o koncertu u Novom Sadu 24. 12. prošle godine, na kojem je zrenjaninski bend svirao i pesme s novog albuma.
Album je publika u Srbiji upoznala zahvaljujući spotu za pesmu "Ne mogu da postignem", a drugi je urađen za obradu Lennonove "Working Clas Hero" (Heroj radničke klase), koji - prema tvrdnji frontmena Instant Karme, Aleksandra Jankovića - televizije uopšte ne emituju.
- Takva su vremena. Ispada da je sve u redu, ali svi krvarimo poprilično. Album je dosta politički obojen, levičarski. Heroj radničke klase tek treba da se pojavi kod nas, ali i globalno, izjavio je Janković za jednu agenciju.
Jedna od karakteristika ovog novog, sedmog studijskog albuma Karme jesu upravo obrade. Uz cover Dylanove pesme "It's Alright Ma, I'm Only Bleeding", po kojoj je album i dobio ime, pažnju posebno privlači i klasik Indexa i domaćeg rocka uopšte - "Plima".
- Indexi su bili jedna od najboljih ex-Yu grupa, a Davorin Popović jedan od najboljih pevača. Njihova "Plima" zvuči fantastično i slobodno može stati uz radove Beatlesa, Pink Floyda i Rollin Stonesa. Mi je nismo "skinuli", već mislim da smo joj dali neki svoj pečat, objasnio je Janković.
Album "Sve je u redu samo krvarim" posvećen je bubnjaru Instant Karme, Branislavu Mazalici, koji je preminuo 2005. godine.

Biografija
Prvi singl objavila im je zagrebačka izdavačka kuća Suzy 1987. godine, a nakon pojavljivanja na nekim kompilacijama, debitantski album "Deset godina pre" Instant Karma je objavila na izmaku 1990. i s njim postavila temelje svog viđenja rhythm i blues muzike.
Drugi album "Pazi kako hodaš" iz 1992. ima, među ostalima, obradu pesme "Osmijeh" Drage Mlinareca, što će na većini izdanja biti jedna od karakteristika benda. Na narednom "Dan za danom" iz 1995. bave su country zvukom i na njemu je snimljena obrada "A ti želiš pričati" slovenskog kantautora Andreja Šifrera. Preostali albumu su "Blum!" (1997.), "Metamorfoza" (2001.) i "Guru", izdanje iz 2003. godine, čiji je naslednik najnoviji "Sve je u redu samo krvarim".
Postavu Instant Karme danas čine: pevač Aleksandar Janković, gitarista Igor Pavlović, basista Bojan Rajačić i bubnjar Srđan Kozarev.

Нема коментара: