7. 2. 2009.

Bombaj štampa: Uz goste za Valentinovo u Zagrebu


Bombaj štampa, kultna sarajevska pop-rock grupa iz '80-ih godina, koja je, zajedno sa Zabranjenim pušenjem i Elvisom J. Kurtovićem, učestvovala u stvaranju pokreta poznatog kao "Novi primitivizam", nakon 17 godina pauze se ponovo okupila i nakon dva uspešna koncerta u Sarajevu, na Valentinovo nastupaju u Zagrebu, a kao podrška, uz njih nastupaju i gosti - muzičar Saša Lošić Loša, glumac Rene Bitorajac, Davor Gobac i Vlatko Čavar - Brada iz Psihomodo Popa. Koncert će se održati, u subotu 14.2.2009 u klubu Boogaloo

Medijski najeksponiraniji član grupe, gitarista i pevač, Branko Ðurić Ðuro, rođen je 1962. godine u Sarajevu. Jedan je od najpoznatijih bosanskih glumaca - komičara, režisera i dramskih pisaca.
Završio je Akademiju scenskih umetnosti u Sarajevu 1988. godine. Bio je jedan od ključnih ljudi u "Top listi nadrealista", glumio je u predstavi "Audicija", a najvažnije filmske uloge su mu u "Ovo malo duše", "Kuduz", "Dom za vješanje" i omnibusu "Kako je propao rokenrol". Svoj talent je iskazao i u muzici kao pevač i gitarista u sarajevskoj grupi Bombaj štampa.

Bombaj štampu su 1982. godine osnovali gitarista Nedim Babović i Branko Ðurić Ðuro. Ime grupe nastalo je na osnovu reči "bombati" koja u sarajevskom slengu znači lagati. Ubrzo nakon osnivanja, grupa je počela po sarajevskim klubovima da drži zajedničke i samostalne koncerte na kojima su svirali svoje hitove “Željo, Željo”, “Jogging across Alipašino Polje” i “Dole”.
Delovanje grupe su uveliko ograničavale Ðurine glumačke obaveze, pa je njihova prva ploča “Bombaj štampa” ugledala svetlost dana tek 1987. godine.
Autori većine pjesama su Ðuro i Neno, a pored ostalih, prateći vokali na ovom albumu bili su i Rizo iz grupe Elvis J. Kurtovich, Amila Sulejmanović, te Gile i Čavke iz Električnog orgazma. Neki od hitova sa ovoga albuma su “Mrak i ja”, “Otvorena pjesma Ðorđa B.”, “Ðiđi-miđi (Patetika)”, “Često poželim da sve zaboravim”. Sama promocija ovog albuma kasnila je preko godinu dana, jer je u vreme njegovog izlaska Ðuro bio angažovan na snimanju filma “Dom za vješanje”. U proširenom sastavu, grupa nastavlja sa koncertima po SFRJ, te učestvuje na turneji “Top liste nadrealista”.
O Bombaj štampi se nije mnogo čulo sve do 1990. godine kada su objavili album “Ja mnogo bolje letim sam”, u nešto izmenjenom sastavu. Mesto Ademira Volića zauzima Dragan Bajić, za gitarom se pojavljuje Zoran Šerbedžija, a umesto Nene Jeleča, koji se na ovom albumu pojavljuje u ulozi producenta, bas gitaru svira Srđan iz Crvene jabuke. Kao gost u pesmama “Kad moj Nedo i njegov Brada sviraju blues” i “Šarene ulice” pojavljuje se Davor Gobac sa svojom grupom Psihomodo pop.



U novim pesmama su dali još otvoreniju posvetu svojim uzorima, Chucku Berryu i The Rolling Stonesima, posebno u "Ludnica (Kad moji momci sviraju u gradu)", "Da li da" i naslovnoj. "Ćerka jedinica" je još jedna obrada pesme Dražena Ričla i Elvisa J. Kurtovicha. Povodom izlaska ploče odsvirali su seriju nastupa, a početkom rata su prekinuli ove aktivnosti.

Нема коментара: