11. 2. 2009.

Bajaga: Promoter zaštite dece na internetu


Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u sedištu Vlade Srbije u Beogradu objavljeno je da će Momčilo Bajagić Bajaga biti promoter državne kampanje čiji je cilj da 2009. u Srbiji bude godina zaštite dece na internetu

Vest je utoliko zanimljivija što dolazi u isto vreme s infomacijom da su najveće društvene mreže interneta, kao što su Facebook, Yahoo, MySpace i druge, potpisale ugovor s istim ciljem, prihvatajući, među ostalim, obavezu da profili maloletnika budu posebno obeleženi i zaštićeni kao "privatni", da korisnici automatski budu alarmirani u slučaju neželjenih kontakata i slično.
Bajaga je, prihvatajući svoju ulogu, naglasio da kao roditelj želi da njegova deca budu potpuno sigurna dok koriste internet i da razume zabrinutost drugih roditelja za sigurnost svoje dece.

- Važno je da se svi informišemo o svim prednostima i manama interneta i da to znanje prenesemo na našu decu, kako bismo ih maksimalno zaštitili, istovremeno poštujući njihovu privatnost. Deci koja koriste internet mogu da poručim: 'surfujte, istražujte, komunicirajte, ali uvek budite oprezni i slušajte savete starijih i iskusnijih. To je jedini način da iskoristite sve prednosti interneta na pravi način, poručio je lider Instruktora.

Srbija će u saradnji s Microsoftom tokom ove godine realizovati brojne akcije, čiji je osnovni cilj educiranje roditelja i nastavnika o opasnostima koje prete deci s interneta.

Prema nekim istraživanjima, u zemljama Evropske unije čak 90 procenata dece koriste internet svakodnevno, a jedna trećina njih doživi neke oblike internet zlostavljanja.

Нема коментара: