15. 1. 2009.

Regina: BiH predstavnik na Eurosongu 2009


Na temelju "Pravila o izboru Pjesme predstavnice BiH za Pjesmu Eurovizije 2009", BHRT je objavio javni poziv svim autorima i izvođačima, koji je trajao do 20. 12. 2008.

O izboru je odlučivala isključivo ekipa muzičkih stručnjaka koju je formirao BHRT i u kojoj su bili: Dejan Kukrić , urednik Zabavno-muzičkog programa BHT1 i odgovorni urednik BH Eurosong 2009, Jasmin Ferović, urednik muzičkog programa BH Radija 1, Adnan Mušanović, muzički producent MP BHRT, Goran Kovačić, akademski muzičar, Miroslav Maraus, kompozitor i aranžer, Damir Imamović, muzičar i Mahir Sarihodžić, muzički producent.

Ova sedmočlana komisija preslušala je 12. 1. sve pesme i razmotrila sve prijave – ukupno 79 radova koji su zadovoljili kriterije – i donela odluku da će pesma predstavnica Bosne i Hercegovine na Eurosongu 2009. biti "Bistra voda", autora muzike i teksta Aleksandra Čovića i u izvođenju sarajevske pop-rock grupe Regina.

Regina je najpoznatija po hit pesmi "Ljubav nije za nas", sa istoimenog albuma iz 1991. godine, koju su u novom aranžmanu i u duetu s Elenom Risteskom objavili i na albumu "Sve mogu ja" iz 2006. Na istom izdanju izdvojila se i obrada pesme Bijelog dugmeta, "Izgledala je malo čudno", no mnogi su ovaj sarajevski bend umaptili i kao predgrupu Rolling Stonesima na koncertu u Budvi 2007.

Njihova pesma "Bistra voda" premijerno će biti izvedena u specijalnom TV show programu BH Eurosong 2009, koji će biti emitovan uživo na BHRT u nedelju 1. 3. 2009.
Podsetimo da će sve zemlje, osim domaćina Rusije, te osnivača Eurosonga, Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Španije, proći kroz polufinalne kvalifikacije. Novost je da se ove godine na Eurosong vraća stručni žiri koji će ocenjivati pesme.

Žiri je uveden zbog nastojanja da se neutralizuke "negativni učinak blokovskog glasanja". U žiriju će biti pet muzičkih eksperata, a glasovi televotinga i žirija računaće se u jednakoj srazmeri.

Нема коментара: