27. 1. 2009.

Brus Dikinson (Iron Maiden): Za Beograd nas vezuju divne uspomene


- Kad usred noćnog neba letiš nad Evropom i iz kokpita aviona baciš pogled ispod sebe, vidiš more svetla. Zatim pogledaš iznad i uočiš više zvezda nego što si ih ikada u životu zamislio - to je božanstven osećaj. Leteći posmatraš vremenske fenomene, udaljene oluje, neobične oblake, Sunce i Mesec izbliza. Ponekad si svedok najboljeg lajt šoua na svetu. To je čar mog posla. A onda dođe vreme da izađeš na scenu i pevaš u jednoj od najvećih grupa svih vremena. To zadovoljstvo se ne može kupiti parama - tako mi neki dan preko telefona priča Brus Dikinson, glas grupe Iron Maiden pred dolazak u Beograd 10. februara
Petar Popović/Blic

Razgovarati, pa makar telefonska veza bila loša, sa ovim čovekom nije mala stvar. Brus je ličnost neverovatne složenosti: Istoričar koji je postao svetska rokenrol zvezda, strasni mačevalac, od ljubitelja avijacije postao profesionalni kapetan linijskih letova, pisac tri tiražne knjige, dva filmska scenarija, producent, voditelj muzičkih emisija na Bi-Bi-Si radiju i televizijskih programa na „Diskaveri” kanalu, glumac, kolekcionar neobičnih stvari, dobrovoljac za letove u nebezbedne vazdušne prostore... Posle trideset godina uzbudljive karijere neće se ustezati da prizna:
- U mojoj naivnosti verovao sam da ljudi ulaze u rokenrol bendove sa željom da postanu veliki umetnici. Srušio mi se ceo svet kad sam se uverio da im to uopšte nije motiv, a da neke kreativnost i ne zanima. Neki bi da budu umetnici, a drugi se i pribojavaju takve ideje. Većina bi da nešto popije, štogod naguzi ili malo drogira. To su stvari sa kojima se ja ne mogu poistovetiti. Od prvog dana tražio sam društvo stvaralaca koje želi napred. Iron Maiden je ceo kosmos i znam da trag koji smo ostavili ima smisla.
Zato nije ni čudo što su u MTV izboru deset najboljih hevi metal bendova svih vremena Iron Maiden četvrti, a kada je takvo rangiranje pravio VH1 Klasik onda su zauzeli treće mesto. Publika im je neverovatno odana.
- Jer ih nikad nismo varali ni pljačkali. Pre nego krenemo u neku zemlju raspitamo se o kupovnoj moći i tako dogovaramo cenu karata - priča iskreno Dikinson.
Grupa posećuje Beograd četvrti put a on će pevati u trećoj hali. Godine 1986. u „Pioniru”, 2007 na „Sajmu” a sada u „Areni”. To je jedini ovogodišnji evropski koncert.
- Zvanično u Dubajiu započinjemo četvrtu faze „Somewhere Back in Time” svetske turneje. Posle letimo ka Aziji, Novom Zelandu, Južnoj Americi. Sve u svemu, 80.000 kilometara i 19 koncerata što će znači da smo za godinu dana puta svirali u 37 država. No, u međuvremenu dobili smo dobru ponudu iz Beograda - kaže Dikinson.
Ovaj grad ih voli, čak i kad zvuk nije najbolji kao prošli put u betonskom grotlu Sajma.
- Mi volimo taj grad, imamo puno prijatelja i nosimo lepe uspomene. Obećali smo poslednji put kada smo svirali da ćemo se brzo vratiti. Tokom prošloletnje stadionske turneje nismo došli. Sad je zgoda da ispravimo grešku.
Malo je poznato da je prošli put Brus nestao kad je stigao u Beograd. Usput je video karting stazu, zamolio šofera da ga vrati i dva sata jurio u krug za svoju dušu. Kad se ceo pojavio, svi su vidno odahnuli. Još mu niko nije pokazao muzej vazduhoplovstva i sve letilice u njemu...
I, onako, za sebe kazaće: „Više nisam dovoljno mlad da znam sve.”
Zašto sve ovo pišem? Tražeći razgovor sa svetskom rok zvezdom, očekivao sam niz uslova i procedura. Ništa od toga. Dan ranije mi je poručeno da se Brus meni neće javiti u 11.45 nego u 11.30. Pozvao je minut kasnije a ponašao kao da se oduvek poznajemo.
A javio se između dva leta. Tog jutra je sleteo iz Halifaksa, Kanada a čekao ga let za Španiju. Možda ta preciznost i odgovornost objašnjavaju zašto je neko stvarno veliki u poslu kojim se bavi. Pa makar taj posao bio i rokenrol.
Karte 2.590 dinara
Nakon ogromnog internacionalnog uspeha spektakularne „Somewhere Back In Time 08” svetske turneje, grupa Iron Maiden kreće na četvrti i poslednji deo ove turneje koji počinje u Srbiji u „Beogradskoj areni”. Ova turneja je organizovana da podseti sve fanove na istorijat benda sa fokusom na rane osamdesete. Posle ove turneje, članovi sastava planiraju kraći odmor, a nakon toga da počnu rad na novom studijskom albumu. Trenutne cene karata za ovaj koncert su: 2.590 dinara (tribine), 2.990 dinara (parter), 3.190 i 3.690 dinara (zlatna sedišta) i 3.990 dinara (fan pit).

Нема коментара: