1. 10. 2008.

Anatomija zvuka BH Radija 1


U sklopu omladinskog programa BH Radija 1, svakog drugog ponedjeljka od 19:30 možete slušati emisiju "Anatomija zvuka", autora Dragana Vukovića aka DJ Vuka. Riječ je o emisiji koja predstavlja alternativnu i nedovoljno eksponiranu muziku iz regije

"Anatomija zvuka" je internet radio emisija koja je u eter krenula sredinom 1995. godine u programu banjalučkog radija Studio A.
U sljedećih desetak godina mijenjale su se radio stanice koje su bile domaćini ovog programa (Radio Kontakt, Radio Balkan, Nezavisni radio, UNS Geto radio, Big-radio-sve Banjaluka, Studio 88-Mostar) ali je sadržaj emisije ostao isti: regionalna alternativna scena.
Trenutačno "Anatomija zvuka" se emitira dva puta mjesečno na nacionalnom bosanskom radiju BH Radio 1, a zahvaljujući internetu, ona se sluša u čitavom svijetu.
Emisija se sastoji iz dva dijela. U prvih sat vremena se vrte premijerno nove pjesme i predstavljaju novi albumi muzičkih sastava sa prostora bivše Jugoslavije, odnosno domaćih autora koji trenutno žive i stvaraju diljem svijeta.
Drugi dio se zove "Stara iznenađenja za nova pokoljenja" i u tom polusatnom dijelu emisije, autor prezentira alternativne muzičke sastave od 70-ih do 90-ih godina prošlog stoljeća i uglavnom onima koji nisu dobili veliku pažnju tokom djelovanja, a imali su utjecaj na razvoj muzičke scene bivše Jugoslavije.
Novost u najnovijim "epizodama" emisije je prestavljanje trenutačne jugoslavenske etno muzičke scene, točnije onog dijela kada se etno muzika križa sa drugim muzičkim pravcima poput punka, elektronske muzike, swinga, buke itd.
Za ilustraciju, u najnovijem sinoćnjem izdanju emisije emitiran je novi album slovenskog alternativnog sastava Žoambo Žoet Workestrao (na sceni već 16 godina!!!!), CD na kojem se nalaze snimci sastava Majmoon i Peach pit u izdanju splitskog izdavača Guranje S Litice, te kompilacije "Putnik".
Predstavljena je i Telepathic International Group-TIG iz Danske, u kojoj je karijeru nastavio Zlatko Burić, jedan od osnivača legendarne teatarske skupine Kugla Glumišta zaslužnih između ostalog i za razvoj punka i new wavea u Jugoslaviji.
TIG sviraju kraut-jazz-šlager-punk-kabaret muziku a interesantno je da su prije sedam godina nastupali u Zagrebu i Banjaluci....a banjalučki nastup spada u red 'legendarnih' – tokom svirke čeških Waave u Hacijendi, policija je prekinula koncert, pa je danski bend svirao u kući jednog od organizatora pred 15 ljudi ! Audio snimak postoji!
Za sve koji prate alternativnu scenu, dakle, puno je razloga da za dvije sedmice budu uz BH Radio 1 i "Anatomiju zvuka".
(izvor: Glas.ba)

Live stream: mms://media.bih.net.ba/bhradio1

Нема коментара: