7. 10. 2008.

Adisa napustila grupu Dubioza kolektiv

Adisa Zvekić je još u ratno vreme, 1992. godine, zajedno s bratom Adisom i grupom zeničkih tinejdžera počela da izvodi hip hop, najpre bez muzičke pratnje i s tekstovima koje su improvizovali u trenutku izvođenja. Bezimena ekipa ubrzo je dobila ime Gluho doba, a u najtežim i nesrećnim ratnim vremenima čak i kultni status. Bar u onim delovima zemlje dokle su mogli ili se usudili dospeti. A nisu imali ništa snimljeno!

Potom su počeli da rade autorske angažirane pesme i preimenovali se u Gluho doba against Def Age, no i dalje su bili samo atrakcija za žive nastupe. Kada su se 2003. udružili sa delom grupe Ornamenti (bend nesrećno preminulog Adija Lukovca), postali su Dubioza kolektiv i iste godine objavili prvi album.
Ovogodišnji "Firma ilegal" treći je njihov album i prvi s pesmama na maternjem jeziku, a s naslovima kao "Šuti i trpi", "Vlast i policija", "Svi u štrajk" i "Dosta", postali su definitivno jedan od najvažnijih predstavnika nove (i angažovane) generacije BH muzičara.
Tokom prethodnih šest meseci Dubioza kolektiv je proputovala gotovo celu Evropu, koncertirajući gotovo svaki treći dan.
Verovatno je to jedan od razloga zbog kojih je jedina devojka u bendu odustala. Drugi mogući razlog jeste da u postavi s tri pevača Adisa nije imala dovoljno prostora i za neke vlastite ambicije.
S takvim objašnjenjem, da "treba više slobode i prostora", od nedavno Adisa Zvekić nije više član Dubioze. Njen brat Adis, kao i treći vokal Almir Hasanbegović, ostaju u grupi, a prema rečima Brane Jakubovića, lidera benda, zamenu za Adisu najverovatnije grupa neće tražiti.
- Sada smo na odmoru. Nećemo nastupati najmanje dva meseca, jer je iza nas izuzetno naporno razdoblje. Za to vreme ćemo odlučiti, no za sada ne mislimo da nam treba neko umesto Adise. Prearanžiraćemo pesme i spremiti se za novu turu nastupa, rekao je Jakubović.

Dubioza Kolektiv - Šuti i trpi

Нема коментара: