17. 9. 2008.

U čast Toše Proeskog: Najveće zvezde Balkana okupljene na spektaklu

Ministarstvo kulture Republike Makedonije i Fond "Toše Proeski" 5. oktobra organizuju veliki humanitarni koncert na Gradskom stadionu u Skoplju, na isti dan i istom mestu na kojemu je Toše, koji je oduvek bio poznat kao skromni muzičar mekog srca, prošle godine održao svoj poslednji veliki humanitarni koncert

Na spektakularnom koncertu u čast makedonske pop zvezde tragično preminule 16. oktobra u saobraćajnoj nesreći na hrvatskom autoputu pevaće 25 najvećih zvezda s područja bivše Jugoslavije, među kojima će svoje mesto naći i poneki ugledni inostrani muzičar.
- Ovim koncertom ispunjavamo poslednje tri želje Toše Proeskog - prva je bila da Gradski stadion bude dupki pun gledalaca na humanitarnim spektaklima, druga je da se njegovim albumom izdatim na engleskom jeziku promoviše u svetu Tošina rodna Makedonija, a treća želja bila je sreća njegove porodice, koja tek treba odlučiti da li želi da se eksponira u svetu, rekla je bivša Tošina menadžerka, Liljana Petrović.
Pripreme za koncert u Skoplju već su u toku, a prema rečima Ljiljane Petrović, organizatori koncerta svakodnevno primaju pozive najvećih muzičkih imena s područja bivše Jugoslavije.
- Nažalost, toliko muzičara se javilo koji bi hteli da učestvuju da jednostavno nećemo moći sve da primimo. Izvesno je da će u Tošinu čast nastupiti grčka zvezda Ana Vissi i Leonita Vukmanović, koja će otpevati pesmu "Čija si", koju je 2003. godine napisala za Tošu. "Sobu za tugu" otpevaće Ivan Plavšić, inače poznati srpski novinar i muzičar, koji će Tošinoj porodici uručiti nagradu "Veliko srce", dodala je.
Međunarodni Fond "Toše Proeski" nastavio je humanitarne akcije koje je započeo preminuli pevač, ali se bavi i zaštitom njegovih autorskih prava, koja se navodno naveliko krše na području cele bivše Jugoslavije. Nedavno su je osnovali, a u njegovom rodnom Kruševu i predstavili javnosti, Tošin otac Nikola te bratanac Andrej Nikoloski. Fond se najviše bavi pomaganjem mladih muzičara, a sarađuje i s fan klubovima Toše Proeskog te organizuje koncerte njemu u čast. Kako je najavljeno, učestvovaće i u izgradnji memorijalnog centra koji će uskoro osvanuti na putu do manastira Sveto preobraženje, kojega je počeo da gradi upravo Toše.

1 коментар:

Unknown је рекао...

JaooooJ ToosHe najBooLjii sii i Uveek Ceesh Biiti