25. 9. 2008.

Parni valjak – "Gradske priče remaster"

Veoma bogata i žanrovski veoma raznolika rock prošlost na ovim prostorima jeste činjenica, ali bi ona ostala samo kao teško dokazivo "usmeno predanje" da se ne rade remasteri albuma koji su činili stup rocka u bivšoj državi

S pojavom digitalne ere sredinom 80-ih godina prošlog stoleća, u svetu su se odmah potrudili da sva prethodna izdanja na gramofonskim pločama dobiju i digitalnu formu. Nažalost, kada je domaći rock u pitanju, puno toga ostalo je u analognom obliku, a s obzirom da većina malih radio stanica (pa i neke velike) nemaju gramofone – mlađa generacija puno toga danas ne može ni čuti.
Zato su važni potezi nekih diskografa koji remasterizuju stare albume. Već neko vreme redovno to čini Croatia Records, nedavno je beogradska Multimedia Records objavila vredne podsetnike na Pop mašinu, najavljen je remaster sarajevske Rezonanse i prvog albuma koji je skup primerak na kolekcionarskom tržištu, povremeno se i PGP oglasi sa zanimljivim reizdanjima...
Najnoviji projekt je prvo CD objavljivanje jednog od kultnih albuma Parnog valjaka, "Gradske priče".
Album je snimljen davne 1979. u jednom od najboljih tadašnji evropskih studija General Recording Soundu u Milanu pod okriljem tada najveće diskografske kuće u svetu, CBS-a i producentskom palicom Valentina Maggionia.
"Ulične tuče", "Stranica dnevnika", "Jednu kartu za natrag" ili Štulićeva "Jablane!" samo su neki od bitnih songova tog albuma, čije je digitalno izdanje ovih dana objavio Hit Rercords.
(izvor: Glas.ba)

Нема коментара: